I vilt tillstånd av Roxane Gay

Författare: Roxane Gay
Originaltitel: An Untamed State
Översättare: Niclas Nilsson
Förlag: Albert Bonniers förlag (2016)
Antal sidor: 374 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Mireille Jamesons föräldrar flydde fattigdomen i Haiti till ett möjligheternas USA och byggde sig ett liv där. Men de längtade alltid tillbaka. När de flyttade tillbaka till hemlandet blev de yttersta välbärgade. Mireille älskar Haiti, men vid ett besök hos föräldrarna kidnappas hon i Port-au-Prince mot en lösesumma på en miljon dollar. Hennes far vägrar att betala lösensumman, vilket leder till en tretton dagar lång fångenskap. Hennes man kämpar för att få henne fri i ett land vars spelregler han inte till fullo förstår. När hon äntligen släpps fri börjar hennes mödosamma kamp för att återvända till sitt liv.

Roxane Gay har tidigare hänfört med sin sakprosa. Nu var det dags att ta itu med hennes debutroman I vilt tillstånd. Och nu när jag ska skriva om den, ska jag försöka nysta ut det hoptrasslade garnet av känslor som jag har kring boken. På ett plan är detta en berättelse om trauma och att försöka göra sig fri från det. Gay är oerhört skicklig på att skildra de brutala saker Mireille genomlider, utan att bli voyeuristisk, och de bitar av henne det stjäl av henne. Det är både en oerhört spännande och oerhört otäck roman om själva kidnappningen.

På ett annat plan är I vilt tillstånd en komplex kärlekshistoria till hemlandet. Haiti är ett kontrasternas land och Mireille älskar det ursinnigt. Det är en del av henne. Något som hennes amerikanske make har svårt att förstå, men han försöker att se landet genom hennes ögon. Trots deras olikheter är kärlekssagan som Gay väver kring dem en av de finaste kärleksskildringar som jag någonsin har läst. Det behövs lite ljus mitt i allt detta mörker.

I vilt tillstånd är på tredje plan en berättelse om föräldrar och barn. Om kärleken mellan dem, och sveket när principer får gå före kärleken. Om förväntningar och att ha försökt leva upp till dem hela sitt liv. Gay är ytterst skicklig på att fånga människor och få fram det komplexa i deras relationer.

I vilt tillstånd är en skakande debutroman som sätter fingret på den stora kärleken, svek och att överleva utan att någon bli sig lik igen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.