Imprudence av Gail Carriger

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

imprudence

Författare: Gail Carriger
Serie: The Custard Protocoll, #2
Förlag: Little Brown (2016)
Antal sidor: 352 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Rues och hennes besättnings återkomst till London kastar huvudstaden in i kaos. Deras fynd i Indien får både vetenskapliga och politiska konsekvenser. Dessutom är det något allvarligt fel med Londons varulvsflock. Att Primrose håller på att förlova sig med de mest olämpliga personer är besvärande. Rues vampyrfar är arg, hennes varulvsfar är galen och hennes mor är både och. Det värsta är att hon tror att de mest av allt är rädda. När The Spotted Custard får i uppdrag att transportera ett par ovanliga passagerare till Egypten blir Rues problem alltmer omöjliga. Kan hon förmå Percy att sluta sura? Vad är den egentliga orsaken till Primrose kärlekskranka beteende? Och vad är det som Quesnel förvarar i pannrummet? Är det anledningen till att de blir konstant bordade?

Jag läste ju den första boken i slutet av förra året och blev lite besviken. Ändå ville jag fortsätta läsa vidare i serien eftersom jag misstänkte att Imprudence mycket väl kunde vara bättre. Vilket den mycket riktigt var.

En del av det hela är att föräldragenerationen är med lite mer i Imprudence. (En av mina favoritkaraktärer från föregående serie gör sin återkomst!) Akeldama, Alessa och Maccon får större roller i denna andra del. En del trådar som lämnades från föregående serie får sin upplösning, även om vi som läsare förstår det mycket bättre än vad Rue gör. Jag tycker det är snyggt hur Gail Carriger lägger in små ledtrådar som läsaren kan plocka upp, men som går Rue förbi eftersom hon inte har den kunskap som vi har.

Dessutom så växer Rue som karaktär när hon interagerar med sin mamma. Tidigare tyckte jag att karaktärerna var bleka avspeglingar av sina föräldrar, men i Imprudence får de mer kött på benen. Deras relationer växer och utvecklas, även om det är lite väl mycket fokus på kärleksrelationer, kan jag tycka. I slutändan börjar det här då växa till ett gediget och underhållande persongalleri, även om det inte är lika mycket humor i denna.

Däremot känns det som en mer välbalanserad handling i Imprudence. Det är inte bara en massa resande för att kulminera i action på slutet, utan det sker mer under resans gång. De blir konstant attackerade och Rue måste lösa mysteriet varför, samtidigt som tilliten och relationerna till de andra karaktärerna sätts på prov. Därmed blir det lite mer spännande i jämförelse med ettan.

Imprudence innebar ett definitivt lyft gentemot den första boken. Därför känns det som tortyr att nästa bok inte kommer ut förrän 2018!

betyg4

Andra böcker i serien

Prudence (recension)

Imprudence

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Imprudence av Gail Carriger

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.