Insidan Ut är en riktig pärla

insidan-ut-framsida

Bildkälla: Discshop

Originaltitel: Inside Out
Regissör: Pete Docter och Ronnie Del Carmen
Manus: Pete Docter, Meg LeFauve och Josh Cooley
Skådespelare: Linda Olsson, Ulla Skoog, Ebba-Li Lachmann, Per Andersson, Björn Granath, Ulf Eklund
Produktionsår: 2015
Längd: 91 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Jenny är tio år gammal och har levt ett liv fyllt av glädje hittills. Men när pappans jobb för dem från småstadslivet i Minnesota till storstadsbruset i San Francisco förändras livet drastiskt. Precis som alla andra styrs Jenny av sina känslor: Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Känslorna har sin hemvist i Huvudkontoret, ett kontrollcentrum i hjärnan från vilket de hjälper Jenny med det dagliga livet. Jenny och hennes känslor får kämpa för att anpassa sig till en ny stad, ett nytt hus och en ny skola. Inte undra på att kaos utbryter i Huvudkontoret.

Jag har velat se Insidan ut sedan den hade biopremiär, då det har skrivits så himla mycket fint om den och själva idén fascinerar mig. Hur ofta får vi en hel film som handlar om känslor? Snarare känns känslor lite bortglömt, som om alla vet att de finns där men det ska inte talas högt om eller synas. Att vara känslig är ju nästan ett skällsord. Och hur ofta får unga tjejers känsloliv stå i centrum för en hel film?

Insidan ut är en mycket fin och tankeväckande film. Genom att känslorna får personifikationer kan komplicerade teman utforskas, såsom hur vårt minne fungerar och vilken funktion avsky kan fylla för att skydda oss. Alla känslor behövs, vilket även filmens karaktär blir varse under handlingens lopp. Vemod kan tyckas som en onödig känsla, men det är en känsla som krävs för att du ska kunna uppskatta glädje och ibland banar den även väg för glädje. Vemod är min favoritkaraktär i hela filmen.

Det är en berättelse om att växa upp. I Insidan ut får vi möta realiteten av att saker vi inte använder glömmer vi bort, även om det kostar. Alla kan säkert känna igen sig i känslan av att inte riktigt passa in, att vilja vara tillbaka någonstans där du gör det, och förstå den turbulens som Jenny genomgår under filmens lopp.

Allting är, som vanligt när det kommer till ett samarbete mellan Pixar och Disney, mycket skickligt animerat. Karaktärsdesignerna är gulliga och varierade. Färgval förstärker budskap under filmens lopp. Därtill innehåller Insidan ut skämt och roliga scener som passar såväl stora som små.

Insidan ut är en riktig pärla till film. Se den!

betyg4

Andra bloggare om Insidan ut

romeoandjuliet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Insidan Ut är en riktig pärla

  1. Monika skriver:

    Den här låter som något som skulle kunna passa mig. Jag tror dock att jag väntar tills den kommer på TV. För det gör den väl någon gång 🙂

  2. Evelina skriver:

    Jag älskade Insidan ut, den var så bra! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.