Jag är inte perfekt, tyvärr av Michaela Forni

Författare: Michaela Forni
Förlag: Lava förlag (2016)
Antal sidor: 222 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I Jag är inte perfekt, tyvärr kombinerar bloggaren och författaren Michaela Forni dagbok, peppbok och självhjälpsbok. Hennes uttryckliga tanke är att boken ska kunna finnas i läsarens väska eller på dess sängbord, med förhoppning att ge styrka till läsaren. Med humor, allvar och en stor dos självironi blandar hon högt och lågt: sina egna erfarenheter, råd hon tagit till sig och actionplaner att ta till hjälp när ångesten slår till eller kraven på lycka och perfektion känns oöverstigliga.

Kanske ska jag lägga korten på borden och berätta att jag inte har den blekaste aning om vem Michaela Forni är. Hennes bok Jag är inte perfekt, tyvärr dök upp på bokrean, vilket gjorde mig lite nyfiken. Men när både min syster och mamma köpte den så tänkte jag att jag kunde låna dem av dem. Då de båda tyckte oerhört mycket om den fick den åka upp högt på läslistan.

Hur känner jag då inför Jag är inte perfekt, tyvärr? Blandat, skulle jag säga. Det finns mycket som är vettigt, som att ångest inte är en känsla utan beror på känslor och att du måste våga vara i ångesten. Inte försöka slippa undan hela tiden, då det leder till att det bara bygger vidare. Försöka bena ut vad som händer och vad en känner i ångesten. Gud, vad jag avskydde min psykolog när hon bad mig vara i ångesten. Men ett anfall som förut varade i en halvtimme för att jag försökte distrahera mig från det kan kanske vara i tio minuter istället när jag tillåter mig själv att finnas där och möta det värsta som kan hända.

Det är svårt att skriva om ångest. Det går ju att bara skriva om sina egna erfarenheter, som ni märker i denna recension. Jag är inte perfekt, tyvärr tilltalar mig till viss del, annars kan jag inte relatera till den. Jag har aldrig haft det stora behovet av relationer som hon tycks ha för att fylla hålrummet. Men jag tilltalas av det varma och engagerade tonfallet. Det märks att hon vill läsaren väl och då får en ta till sig de bitar som fungerar för en själv. Jag kommer ta med mig att skriva ned vilken sorts människa jag vill vara och vilka förebilder jag har i detta. Också det här med drömlista. Det är kul och nyttigt att drömma.

Jag är inte perfekt, tyvärr har jag blandade känslor inför, men det är en varm och innerlig självhjälpsbok som nog kan tilltala många.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.