Kampen om tronen av Niklas Krog

Författare: Niklas Krog
Serie: Janus, #4
Förlag: Rabén & Sjögren (2006)
Antal sidor: 218 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget. Pröva lyckan på Bokbörsen.

Alexander den store är död. Hans maka Roxane är gravid och ser hur männen samlas för att slåss om att ta över det rike han har lämnat efter sig. Hon måste hitta någon att alliera sig med, som kan hjälpa henne och det ofödda barnet att hålla sig kvar i maktens korridor. Kan den stolte makedoniern Perdiccas, som fick Alexanders förtroende på dödsbädden, hjälpa henne stå emot de krafter som vill se Alexanders stollige halvbror Arridaeus på tronen? Vem ska styra det mäktiga riket tills det är dags för Alexanders son, Alexander IV, att ärva tronen?

Niklas Krog var min favoritförfattare som barn, särskilt hans fantasyböcker. Hans trilogi om Janus, som följde med Alexanders armé, var det första jag läste av honom och vissa scener ur dessa böcker lever fortfarande kvar i mitt minne. Kampen om tronen är en fristående uppföljare på dessa böcker och tar vid efter att Alexander precis har dött. Janus finns med på ett litet, litet hörn, men annars är det här Roxanes berättelse.

Och det gör att Kampen mot tronen har en del annat att förhålla sig till än vad de tidigare böckerna i serien hade. Janus är en fiktiv person, som placerats in i en historisk kontext. Roxane var en verklig person, vilket innebär att Krog måste förehålla sig till hennes liv och det en känner till om henne. Detta gör att läsningen känns fragmentariskt och episodisk när det gäller att få fram de stora händelser som är dokumenterade att ha ägt rum. Innehållet däremellan blir tunt. Det känns heller inte som om Roxane som karaktär växer fram ordentligt.

Men det är ett bra flyt i språket och det är nog så spännande. Dessa saker som jag har anmärkt på tror jag inte den tänkta målgruppen lägger märke till, vilket nog kan göra Kampen om tronen till en spännande historisk roman för yngre läsare.

Andra böcker i serien

Gudarnas son

Till världens ände

Den sista striden

Kampen om tronen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.