Årets Nobelpristagare är Kazuo Ishiguro

Bildkälla: Mariusz Kubik.

För en gångs skull har jag läst en hel del av Nobelpristagaren sedan tidigare, och kan vara med och tipsa om lite böcker. Han är en väldigt lågmäld, stillsam författare och mycket av det jag har läst har jag också tyckt om. Hur han kom att hamna i min hylla är lite lustigt. Jag vurmade för allt japanskt som tonåring och gick på namnet. Men mer brittiskt än så här kan det knappast bli.

Min absoluta favorit av det jag har läst i hans produktion är Never Let Me Go. Den uppmärksamma läsaren kanske kommer ihåg att jag brukar benämna det som en av de otäckaste böcker jag har läst. Vi får följa en grupp elever på en internatskola som inte är som andra barn.

Jag är mindre förtjust i en av hans mer kända titlar, Återstoden av dagen. Mönsterbutlern Stevens får låna herrens bil och ger sig av på sitt livs första semester. Som sagt, Ishiguro är i allmänhet lågmäld, men det här var i det långsammaste laget även för mig.

Novellsamlingen Nocturnes minns jag som väldigt bra. Fem sammanlänkade historier som berör musik på olika vis. Jag är nästan lite sugen på att läsa om den.

Förra året läste jag och recenserade Konstnär i den flytande världen. En av de få av hans böcker som jag har läst som utspelar sig utanför Storbritannien. En konstnärs karriär följer den japanska militarismens uppgång och fall under och i efterdyningarna av andra världskriget. Saktmodigt och vackert, skrev jag om den.

Oläst i hyllan har jag Den otröstade, som får åka upp i prioriteringen.

Vad tycker jag då? Det är ett tämligen oförargligt val. Kazuo Ishiguro är en författare som skriver trevligt och mycket har jag tyckt om, men det är inte ett val jag blir exalterad över. Utan det känns lite ”jaha.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Årets Nobelpristagare är Kazuo Ishiguro

 1. Annette skriver:

  Vilken välskriven text, den som varit roligast hittills i dag att läsa om Kazuo Ishiguro.

 2. Jag vill verkligen läsa hans böcker! Tycker flera av dem låter väldigt intressanta. Den jag har hemma är Återstoden av dagen så det blir väl att börja med den snart 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tyckte den var rätt så seg när jag läste den för en herrans massa år sedan, men jag tror att jag kanske skulle gilla den bättre idag. Hoppas du kommer att tycka om den 🙂 Annars tror jag att du verkligen skulle gilla Never Let Me Go.

 3. ser framemot att läsa mer av Ishiguro, han har ju skrivit olika genrer.

 4. Bara hittepå skriver:

  Jag tyckte faktiskt helt tvärtom när jag läste — The Remains of the Day var enastående, medan Never Let Me Go var lite långsam. Men jag tror att det i mitt fall berodde på lässituationen. TROTD läste jag i ett svep medan jag inte hade tid att läsa NLMG på det sättet. Tror att Ishiguros stil passar bäst när man har tid att riktigt sjunka in i läsandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.