Månadsrapport: September 2023

De elva böcker jag har läst i september (listas i brödtexten)

Antal lästa böcker i september 2023: 11

105. In the Lives of Puppets av T. J. Klune
106. Den saknade systern av Lucinda Riley
107. Bevare mig väl: En klimatantologi
108. The Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin (gammal recension)
109. Svalors flykt av Majgull Axelsson
110. Underjordiska timmar av Delphine de Vigan
111. Den röda adressboken av Sofia Lundberg
112. The Dispossessed av Ursula K. Le Guin
113. Våga leva igen – efter utmattningssyndrom av Emma Holmgren
114. Lises planering av Lise Hellström
115. The Secrets of Dumbledore av J. K. Rowling och Steve Kloves

Drama: 2
Fantasy: 1
Historisk fiktion: 2
Nonfiction: 3
Science fiction: 3

Hyllvärmare: 1
Böcker införskaffade samma månad: 0
Böcker införskaffade samma år: 6
Omlästa böcker: 1
Lånade böcker: 3
Recensionsex: 0

Kvinnor: 7
Män: 1
Annat: 0
Duo: 2
Författare jag inte har läst tidigare: 3

Amerikansk författare: 2
Brittisk författare: 3
Fransk författare: 1
Svensk författare: 5

Kommentar: September har präglats av trötthet. Mörkret smyger sig på, samtidigt som det fortsätter att vara sommarvärme ute. Kroppen vet inte riktigt vart den ska vända sig. Jag har också läst en hel del böcker som kräver en del eftertanke, vilket gör att det har tagit tid att ta sig igenom dem. Det rasslade till med några lättlästa böcker nu i slutet av månaden, men annars har läsningen präglats av långsamhet.

Bland de skönlitterära titlarna blev det faktiskt tre fullpoängare denna månad. Jag höjde mitt betyg av Ursula K. Le Guins klassiker The Left Hand of Darkness, då jag blev alldeles tagen i min omläsning. Svalors flykt av Majgull Axelsson berörde med ett aktuellt tema och jag tycker det är synd att det inte gick bättre för den i Årets bok. Och Underjordiska timmar av Delphine de Vigan sög tag i mig, men den lämnade efter sig en sådan otäck stämning att den också är månadens otäckaste.

Den bästa nonfictionboken denna månad blev Lises planering av Lise Hellström. Jag tycker om hennes sätt att skriva och hon förändrade delvis mitt sätt att se på bullet journaling. Det gör att jag ska prova en del av hennes idéer nästa år.

Sämst denna månad blev föga oväntat Den saknade systern av Lucinda Riley. Jag blev precis lika irriterad och förbannad som jag hade väntat mig.

Lite besviken blev jag på Den röda adressboken av Sofia Lundgren. Den har hyllats till skyarna, men även om jag tyckte att berättelsen var fin så förstod jag inte riktigt hyllningskören.

Beauty

Antal sedda filmer i september 2023: 1

40. Beauty

Drama: 1

Hyllvärmare: 0
Införskaffad samma månad: 0
Införskaffad samma år: 0
Lånad film: 0
På bio: 0
Netflix: 1
Disney+: 0
Annan streamingtjänst: 0
Omsedd film: 0

Kommentar: Jag har inte alls varit på humör för att titta på film eller serier i september. Det kan gå hand i hand med att jag har varit trött. Men kan också bero på att jag på sistone sällan träffat rätt i mina filmval. Beauty var ett exempel på detta. En film med potential, men mediokert utförande. Vi får se om lusten till film- och serietittande väcks i oktober. Mike Flanagan släpper ny serie och det kommer en ny säsong av Loki.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.