Minirecensioner x3: Handikapp, Konflikt och konfliktförståelse, Vi kan reda ut det!

minirecensioner

Handikapp: Synsätt, principer, perspektiv

Betyg: ☆☆☆☆
Redaktör: Magnus Tideman
Förlag: Studentlitteratur (1999)
Antal sidor: 325 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Häftad | Adlibris, Bokus, CDON

Adlibris beskrivning: Handikapp är ett kunskapsfält som hämtar stoff från många håll. I denna bok tar forskare och handikappdebattörer från Sverige, Norge och England upp frågor om funktionshinder och handikapp från olika utgångspunkter och med olika perspektiv. De presenterar begrepp, lyfter fram väsentliga problemställningar, kopplar samman teori och praktik samt granskar gårdagens och dagens handikappolitik och dess konsekvenser.

Det finns en vid variation på ämnen i antologin – allt från funktionshinder i litteraturen till handikappidrott. Stundtals kan det ändå bli lite kaka på kaka, till exempel vet jag inte hur många definitioner av normalisering och integrering jag har läst. Ändå är det här en väldigt bra introduktion till ämnet handikappvetenskap.

Den varierar vad det gäller graden av lättlästhet. De flesta kapitel är skrivna på ett sätt som är informativt och lätt att ta till sig, medan en del andra är väldigt svårgenomträngliga. Men den är övervägande lättläst.

Boken är kanske något daterad, då den är från 1999. Det skulle ha varit intressant att läsa en nyare bok, men detta är en spännande och oftast välskriven introduktion till ämnet.

Konflikt och konfliktförståelse – för vården och den sociala sektorn

Betyg: ☆☆☆
Författare: Tor-Johan Ekeland
Originaltitel: Konflikt og Konfliktförståelse – for helse- og sosialarbeidere
Översättare: Harald Nordli
Förlag: Liber (2006)
Antal sidor: 245 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Häftad | Adlibris, Bokus, CDON

Adlibris beskrivning: Konflikter kan vara en källa till förnyelse, tillväxt och utveckling. Men de kan lika gärna resultera i försämrad produktivitet, dålig arbetsmiljö och sjukdom. Det är inte konflikten i sig utan hur vi hanterar den, som avgör.

Detta upplevde jag var en väldigt ojämn bok. Den första tiden jag läste den upplevde jag den som tungrodd och svårläst, där jag sövdes av sättet han skrev. Jag fick anstränga mig för att vilja koncentrera mig och överhuvudtaget ta in något av information. En del av tungroddheten beror nog på att den förutsätter att läsaren har erfarenhet av att jobba inom vården, vilket jag inte har.

Men så kommer de sista hundra sidorna, där allting plötsligt lossar. Jag tycker att det är intressant och vill läsa mer. Varför kunde inte hela boken ha varit skriven på detta vis? Det är som om jag helt plötsligt förstår. Just de sista kapitlena upplever jag som särskilt användbara för den som försöker förstå konflikter och hur de kan hanteras.

Vi kan reda ut det!

Betyg: ☆☆☆
Författare: Marshall B. Rosenberg
Originaltitel: We Can Work It Out!
Översättare: Tomas Jordan och Liv Larsson
Förlag: Friare liv (2013)
Antal sidor: 40 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Häftad | Adlibris, Bokus, CDON

Adlibris beskrivning: Över 40 års erfarenhet av att medla i konflikter – mellan föräldrar och barn, män och kvinnor, chefer och medarbetare, polis och olika grupper i samhället samt mellan krigande grupper världen runt – har Marshall lärt att det är möjligt att hantera konflikter till allas tillfredställelse.

Jag har tidigare läst halva Rosenbergs Non-Violent Communication: Ett språk för livet och det här är egentligen lite samma sak. Det är inte mycket eget material, utan mycket exempel och sådant som återberättas från den.

Men liksom den boken, så är Vi kan reda ut det! skriven på ett sådant sätt att den är lättläst och engagerande. Med tydliga exempel är det lätt att förstå de tekniker som Rosenberg förespråkar och använder sig av. Tror att de blir lätta att omsätta från teori till praktik.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Minirecensioner x3: Handikapp, Konflikt och konfliktförståelse, Vi kan reda ut det!

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.