Fem frågor om boken jag läser just nu: Till kanten av himlen

Hur många kapitel har du läst i boken?

Jag har läst klart sex kapitel och ska påbörja det sjunde kapitlet.

Vad var den första meningen boken?

Svarta moln for över himlen en blåsig eftermiddag i oktober 1926.

Vad var den sista meningen du läste i boken?

Därmed var min barndom slut.

Hur tycker du att boken verkar?

Av någon anledning får boken just nu mig att tänka på de här raderna av Lemony Snicket när han introducerar berättelsen om syskonen Baudelaire: ”I’m sorry to say that the book you are holding in your hands is extremely unpleasant. It tells an unhappy tale about three very unlucky children. Even though they are charming and clever, the Baudelaire siblings lead lives filled with misery and woe.”

Till kanten av himlen är onekligen en välskriven bok. Problemet är att nu har jag läst ett par biografier och memoarer av det här slaget att jag börjar nästan kunna förutsäga vad som kommer att ske härnäst. De röster som får höras kommer från snarlika samhällsskikt och det blir lätt ensidig historieskrivning. Det är viktigt att det får komma till ljuset, men jag skulle egentligen nu vilja veta mer om bönderna: vad tänkte de och hur var deras upplevelser under kulturrevolutionen? Eftersom så många var analfabeter förstår jag att detta är svårt, men jag skulle vilja höra deras röster istället för ytterligare en dotter till ett högt uppsatt befäl inom kommunismen.

Vilken händelse är din favorit hittills?

När de växer upp har de en hushållerska/nanny som de kallar för mor Yang. Mor Yang har som takt för att få dem att inte överäta att säga att om de äter mer än ett angivet antal av det goda så kommer de dö. En dag råkar Anhua bryta mot denna regel och blir helt livrädd för att hon ska dö. Men hon överlever ju uppenbarligen. Då gör hon som en så sig bör: utför experiment. Och triumfen som hon känner när hon kommer på att mor Yang har ljugit är så himla härlig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.