NaNoWriMo: Dag 4-7

NaNoWriMoDag 4

Antal ord skrivna idag: 2’181 ord

Totalt antal ord (dag 4): 14’255 ord

Utvärdering: Jag påbörjade kapitel 4, men kom inte så mycket mer än några meningar in i det. Trots att jag vet mycket väl vad som ska hända vill den visionen inte riktigt ned på pappret.

Istället för att sitta och traggla bytte jag till mitt älskade kapitel 7 med min nya wibbly-wobbly timey-wimey karaktär. Det blev klart och på det stora hela är jag nöjd. Det var väldigt roligt att skriva och jag tror inte att det är tråkigt att läsa. Däremot kan det ha råkat bli lite väl dialogdrivet. Att ett enstaka kapitel är så borde kanske kunna ursäktas…

Det enda jag inte är riktigt nöjd med är slutet. Men det är bra att jag har de här anteckningarna – då vet jag vad jag ska koncentrera mig på under redigeringen sedan.

Dag 5

Antal ord skrivna idag: 1’774 ord

Totalt antal ord (dag 5): 16’029 ord

Utvärdering: Kära läsare och andra Wrimos, det som absolut inte får inträffa under NaNoWriMo råkade ske: kaffet tog slut. Panik innan jag kunde komma ifrån för att köpa mer och inte blev det mycket skrivet.

Det här med att skriva i ordning är inte min starka sida (och enligt Elisabeth Norin inte helt nödvändigt, såtillvida man har en ordentlig plan för hur det ska gå). Jag började idag skriva på kapitel 10. Den inledande scen i det här kapitlet är väldigt stark och obehaglig. Ibland undrar jag vad sjutton det är jag utsätter mina karaktärer för…

(Jag menar inte att vara en tease, men jag vill inte berätta alltför detaljerat vad det är jag skriver – kalla det en egenhet.)

Dag 6

Antal ord skrivna idag: 1’514 ord

Totalt antal ord (dag 6): 17’543 ord

Utvärdering: Jag fick för mig att jag skulle ladda ned den gratis testvariant av Scrivener som finns till oss Wrimos förfogande. Detta innebar ju att jag ägnade ett par timmar åt att lära mig hur programmet fungerar och en halvtimme att få programmet att sluta automatiskt sätta versal på bokstaven ”i”. Innan dess hade jag inte insett hur ofta jag använder ordet ”i”.

Men i övrigt är jag rätt såld på programmet. Om jag vinner i år, ska jag definitivt köpa det här programmet. Det blir ordentligt rabatterat för vinnarna.

Distraktionen att lära sig ett nytt program ledde till en inte alltför strålande ordantal. Jag hade lite svårt att koncentrera mig och skrev lite på kapitel 4 och lite på kapitel 11. I kapitel 11 talar en karaktär från den tidigare boken från bortom graven. Spännande, eller hur?

Dag 7

Antal ord skrivna idag: 2’647 ord

Totalt antal ord: 20’190 ord

Utvärdering: Jag börjar inse att jag lider av en allvarlig släng av vecka 2 och är glad över den buffert jag har byggt upp. Vecka 2 är allmänt accepterat som den svåraste veckan av dem alla. Det här är den vecka där flest människor hoppar av (åtminstone känns det som så).

Jag är med andra ord otroligt glad över min buffert.

Idag tvingade jag mig själv att sitta ned och skriva intensivt på utvalda tider. Jag skulle nå fram till dagens mål, 20’000, och det lyckades jag också med. Det kändes lite halvt som att krama blod ur en sten, men det känns inte som om det blev alltför dåligt.

Huvudsakligen arbetade jag med kapitel 4, men jag bevisade återigen det här med att jag inte arbetar i helt kronologisk ordning då jag faktiskt skrev inledningen på kapitel 16 och sedan återvände till kapitel 2 för att lägga till lite saker som jag kom på under gårdagen. Jag har kommit på att jag sällan skriver kronologiskt, utan jag brukar hoppa fram och tillbaka i texten tills dess att det knyts samman. Vad kan jag säga? Det funkar för mig.

Det som är bra med NaNoWriMo är att det tvingar dig att bortse från hur du borde göra och får dig att göra som det passar dig själv. Det, och att det tvingar dig att sätta dig ned och faktiskt producera något varje dag för att du ska ligga i fas.

ps. Är det någon vänlig själ som vet om det finns en handbok för författare hur de ska göra efterforskningar? Jag är alltid paranoid att jag gör för lite efterforskningar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i skrivande och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.