När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

när hundarna kommer

Författare: Jessica Schiefauer
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
Antal sidor: 298 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Livet i en liten småstad i Sverige kan vara nog så trist, även om det under våren växer sig en nynazistisk ström allt starkare. Ett hakkors klottrat över sidorna i matteboken, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festen. Ester och Isak är två ungdomar som träffas på en fest och förändrar varandra. Förälskelsen väcker dem till liv. De blir alltmer sammantvinnade, tills det är svårt att säga var den ena börjar och den andra slutar. Ester är alltmer hemma hos Isak. Isak har en lillebror som heter Anton. Det här må vara berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek, men det är också berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.

Jag var för liten när John Hron mördades för att ha några minnen av händelsen när den skedde. Däremot minns jag hur jag snubblade in på en hemsida i tonåren som beskrev vad det var som hade hänt. Hur jag gång på gång återvände till den här hemsidan och läste, och försökte förstå. Även om När hundarna kommer inte är en skildring av John Hron-mordet, utan fiktion inspirerad av verkligheten, så tror jag att Jessica Schiefauer har skrivit den i ett försök att själv förstå det som hände.

När hundarna kommer handlar nämligen inte så mycket om offret, som om förövaren och hans familj. Hur hans gärningar påverkar dem. Med lätt hand målar Schiefauer upp bilden av Anton som den som aldrig blir riktigt sedd. Men så kommer Han, som ser honom, och det är beroendeframkallande. Snart gör Anton vad som helst för att få Hans gillande. Det är något nästan sexuellt i spänningen mellan dem. Något som sätter luften i brand. Något som aldrig kan sluta väl.

Samtidigt befinner sig Anton till en början i periferin av När hundarna kommer. Istället är det Esters och Isaks kärlek som står i centrum för berättelsen. En våldsam och stormig förälskelse som till slut blir för kvävande för den ena, medan den andra i närmast utplånar sig själv för att komma nära, nära, nära. Dysfunktionen finns där redan från början, men blir än värre när Isak behöver någon att luta sig emot.

Kanske är det Isaks, hans föräldrars och samhällets reaktioner på mordet som gör När hundarna kommer så himla bra. Det kommer en punkt när det blir svårt att andas, som om tyngden av det som har skett pressar mig mot marken. Schiefauer skriver på ett sätt som får det att göra ont i mig. Särskilt när hon skildrar mammans bottenlösa förtvivlan och hennes försök att komma underfund med hur hon ska leva med det sonen har gjort. Det är en bok som skakar mig till grunden.

När hundarna kommer är väl värd sitt Augustpris. Om den här inte återfinns på årets topplista kommer jag bli förvånad.

betyg5

Andra som har bloggat om När hundarna kommer

Agnes bokblogg; Annas bokblogg; Bokföring enligt MonikaBokhemligheter; BokhyllanBokhyllan i pepparkakshuset; Bokprinsessorna; enligt OFiktiviteterI Elinas bokhyllaLottens bokbloggMsHisingen; Old Adult Reads Young Adult; romeoandjulietSagan om sagorna; Sincerely JohannaSkriva läsa leva; Västmanländskans bokblogg; Zellys bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

 1. Monika skriver:

  Ja. Precis som du skriver. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Håller med i allt. Jag rankade den som nummer ett 2015…

 3. Carro skriver:

  Japp, även min nummer 1 förra året! 🙂

 4. MissMagic skriver:

  När Hundarna Kommer har stått på min läslista ett bra tag. Den verkar fantastiskt stark, obehaglig och berörande.

 5. Bam skriver:

  Alla hyllar den och jag har inte vågat läsa ännu. Det är otroligt läskigt med nazism och det våld det föder. Uhhh. Men jag måste, den verkar så bra.

 6. Pingback: Kaosutmaning 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.