Novellix: Olle; Åtrå; Rösten; Blomman

Författare: Kerstin Thorvall
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 32 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Kanske är det främst Olles hårighet hon minns. Den mjuka ludenheten, den slappa kroppen. Han som får hennes hud att längta, känna saknadens terror och svartsjukans andnöd. Han är förslagen och utan moral, men med en förmåga att alltid kunna, även när – eller kanske snarare tack vare – att han har druckit. Olle är en i raden av älskare som berättarens mamma inte ens klarar av att benämna vid namn.

Jag har läst Kerstin Thorvall tidigare och är nästan övertygad om att jag har läst den korta texten om Olle tidigare. Om en relation där sexet blir till en drog, där båda parter utnyttjar varandra för att få det de vill ha. I hans fall hennes pengar, i hennes fall hans kuk. Det är närgånget och intimt, och jag förstår varför Thorvalls författarskap uppfattades som hotfullt när hon först publicerades. Det är sällsynt att skildra kvinnors sexualitet på detta vis: som aktiva, hungrande subjekt som tar för sig.

Jag valde att passa in den här under Läs en novell av en författare som gett ut mer än tio böcker.

Författare: Bodil Malmsten
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 32 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Berättarjaget hyr en stuga ute skärgården under sommaren. Grannen har tre barn och är yngre än henne själv. Trettiosju eller trettioåtta gentemot hennes fyrtionio år. Hon vet vad som gäller för kvinnor i hennes ålder. Inte ska hon ta några initiativ. Det spelar ingen roll att han attraherar henne från första stund. Så hon väntar. De träffas under ett år.

Vemodigt, men ändå med en stor dos humor, skildrar Bodil Malmsten hur svårt det kan vara med attraktion. Att uppleva den, medan föremålet för åtrån står kall, och det förvirrande glapp som uppstår mellan två människor då. Hon är så bra på att fånga stämningar: sätta ord på det allvarliga, lite sorgliga, tillsammans med dråplighet. Åtrå är en stillsam novell som jag tycker mycket om.

Författare: Birgitta Stenberg
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 32 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Hon är en ganska ensam, arbetslös akademiker som bedriver kvinnornas kamp. Han är en prydlig professor som föreläser om ett romantiserat Afrika. Deras vägar korsas mest av en slump. Han irriterar henne. Men något med hans röst väcker hennes intresse. Attraherar henne.

Birgitta Stenberg är en ny bekantskap för min del. Men i Rösten lyckas hon fånga attraktionen där den skaver för båda parter, där det inte riktigt känns rätt fastän de dras till varandra. Båda är fångade i sina föreställningar kring könsroller och de förväntningar de har på ett framtida möte. Jag tycker mycket om Stenbergs språk och sätta att bygga upp stämningar. Ett författarskap som jag blir nyfiken på.

Jag valde att passa in den här under punkten Läs en novell av en författare som också skriver barnböcker.

Författare: Suzanne Brøgger
Originaltitel: Blomman
Översättare: Eva Matthiessen
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 32 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Det låter så lätt att säga det med en blomma. Men vad säger egentligen en kvinna om hon ger en blomma till en man? En man som hellre ville ha kvinnan, fast förstås i en reviderad upplaga. Där lämpliga överstrykningar har gjorts. Där helheten blir mer lättsmält. Vore det därför inte en direkt förolämpning att ge honom en blomma? Men om hon inte kan säga det med blommor, hur ska hon säga det då?

Suzanne Brøgger är en ny bekantskap för mig. I Blomman möter vi ett berättarjag där hennes feministiska övertygelse ställs i kontrast mot hennes partners uppfattade hot mot sin manlighet. Varje jämställd rättighet tar han som något som berövas honom som man, vilket berättarjaget tvingas släta över. Ställd inför dilemmat om hon kan ge honom en blomma eller inte, blir detta en febril betraktelse över när ideal ställs mot verklighet och hur andra människors åsikter påverkar oss. Språkligt blir jag inte överförtjust; lite för blommigt, lite för yvigt, för min smak. Men i sin helhet blir Blomman ändå en tänkvärd novell.

Jag valde att passa in den här på Läs en novell som ursprungligen gavs ut på 1970-talet. Den gavs ut 1975.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Novellix: Olle; Åtrå; Rösten; Blomman

  1. Pingback: Läs en novell III - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.