Nybyggarna av Vilhelm Moberg

nybyggarna

Författare: Vilhelm Moberg
Serie: Utvandrarsviten, #3
Förlag: Bonnier (2016)
Antal sidor: 671 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

För andra gången i sitt liv ska Karl Oskar och Kristina bygga upp ett hem, men denna gång är det i ett nytt land och på en ny kontinent. Den nya gården växer upp vid Chisago Lake och allteftersom åren går börjar alltfler utvandrade svenskar slå sig ned vid dess vatten. Karl Oskar och Kristina kämpar tillsammans med den nya gården och bygger med grannarna en ny gemenskap.

Det är en alldeles underbar känsla att få slå sig ned med en ny bok av Vilhelm Moberg, som jag känner att jag absolut måste läsa mer av. I Nybyggarna får vi möta Karl Oskar och Kristina ett par år efter att de har anlänt till Amerika och hur de har börjat bygga upp sitt hem. Det går allt bättre och bättre för dem, men det är ett hårt liv ändå.

Och det är kanske en av de sakerna som jag tycker bäst om med Nybyggarna: att det inte skönmålar nybyggarlivet. Istället visar det på farorna som kunde möta dem alla, inte bara från naturen och djuren utan också från andra människor. Det blir lite av en historielektion att få läsa om problemen med valutan, av folk som genomförde bedrägerier med mark, sjukdomarna som härjade och de politiska problemen. Men det känns ändå aldrig riktigt som om Moberg föreläser för mig, utan att det är fullständigt naturligt.

Nybyggarna känns dock inte lika hel som de tidigare två, eller hur jag nu ska förklara det. Istället består den av tre distinkta delar: Karl Oskars och Kristinas nybyggarliv, Roberts återkomst och Kristinas gudstvivel. Det blir lite som tre böcker i en. Fastän alla berättelserna griper tag i mig så hakar de inte riktigt i varandra.

Ändå bjuder Nybyggarna på riktigt stark läsning. Robert är en karaktär jag inte har nämnt i mina tidigare recensioner så mycket, men som jag alltid har tyckt om. Att läsa om hans öde och allt han får vara med om gör ont, så ont. Att se honom utvecklas från den bekymmerslöse, lite obetänksamme pojke han var i början av serien och se den brutna mannen han blev känns i själ och hjärta.

Och Kristina, käraste Kristina. Som hon fortfarande kämpar i Nybyggarna med att acceptera att det här är hennes nya hemland och hur det sliter på henne. Barnafödandets lott är inte lätt på kvinnan och Kristina blir bara mer bruten. Hennes utveckling genom böckerna är hjärtslitande.

Nybyggarna är en bok som jag knappt kan släppa efter att ha läst. Det är sorgligt att bara ha en bok kvar i serien.

betyg4

Andra böcker i serien

Utvandrarna (recension)

Invandrarna (recension)

Nybyggarna

Sista brevet till Sverige (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Nybyggarna av Vilhelm Moberg

  1. tyckte verkligen om att läsa böckerna

  2. Lena skriver:

    Har inte hunnit börja på Nybyggarna ännu. Den ligger i högen med böcker som skall läsas de närmaste månaderna.

  3. Robert W skriver:

    Man bara måste älska Mobergs Utvandrarserie. Jag tror att han från början hade planerat en trilogi, men det blev fyra böcker till slut.

  4. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2016 - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Invandrarna av Vilhelm Moberg - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.