Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman

Författare: Fredrik Backman
Förlag: Bokförlaget Forum (2017)
Antal sidor: 85 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Farfar och Noah har alltid haft mycket gemensamt, bland annat kärleken till matematiken. De har alltid kunnat tala om allt. Nu sitter de på en bänk och pratar, omgivna av en doft av hyacinter som var de blommor farmor odlade i sin trädgård. Under samtalet med Noah kan inte farfar låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han kan fortfarande se henne framför sig och fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne. För minnen blir allt svårare att gripa tag om. De undflyr honom allt mer. Farfar och Noah blir snart tvungna att göra det svåraste av allt: att ta farväl.

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre publicerades ursprungligen på Fredrik Backmans blogg. Jag läste den då och drabbades, men när jag fick förfrågan från förlaget om jag ville läsa den var jag tvungen att tacka ja. Alla intäkter för den här boken går till Hjärnfonden och jag kommer självfallet donera en slant efter att ha läst om denna berättelse.

I mitt arbete har jag arbetat med människor som har demens eller minnesstörningar. Ofta brukar vi tala om demens som en anhörigsjukdom, vilket kan reta mig lite. För tiden innan, i det tidiga skedet, när personen känner hur minnet sviktar allt mer och mer måste vara så oerhört skrämmande. Och varje morgon blir vägen hem längre och längre lyckas skildra denna rädsla och hjälplöshet på ett gripande vis.

Detta görs sinnrikt i bilder. Och varje morgon blir vägen hem längre och längre utspelar sig till stora delar på ett torg inne i farfars hjärna. Varje dag kan han se hur det här torget krymper och krymper. Allt fler minnen försvinner, även om han försöker hålla fast vid de allra viktigaste. Det förflutna blandas med nutiden, personer blandas ihop, men kärleken finns ständigt närvarande.

Styrkan i Och varje morgon blir vägen hem längre och längre ligger dels i format och utförande, men också skildringen av relationerna. Relationen mellan Noah och farfar får ta störst plats och känns i kroppen. Men även farfaderns och pappans relation, som skiljer sig från den farfadern har till Noah. Det visar på hur olika relationen till de egna barnen och barnbarnen kan bli. På bara ett fåtal sidor lyckas Fredrik Backman teckna ett komplext porträtt av en familj som får mig att le och att gråta.

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre är en berättelse som verkligen känns i kroppen och som dröjer sig kvar länge.

Andra bokbloggare om Och för varje morgon blir vägen hem längre och längre

och dagarna går; romeoandjuliet; Vargnatts bokhylla; Lottens bokblogg; Beas bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Blir alltid imponerad av de som lyckas att i en novell dra in läsare. Det är ju inte så många sidor man har…

 2. Annette skriver:

  Han är fantastisk, Fredrik Backman, på att sätta ord på känslor så att man verkligen själv känner. Att få alzheimer måste vara så fruktansvärt, att märka att man börjar glömma mer och mer. Vilken enorm ångest det måste innebära att se sig omkring och inte veta var man är eller vilka de är som är i närheten.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har pratat en del med folk som jobbar på demensboende och även långt in i sjukdomen kan det komma klara stunder, vilket innebär fruktansvärd ångest. Det är en jävla sjukdom.

 3. Lena skriver:

  Längtar så efter att läsa denna lilla bok. Den verkar så fin.

 4. Pingback: Läs en novell II - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Månadsrapport: Maj 2017 - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Eli läser och skriver | Och varje morgon blir vägen hem längre och längre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.