Outsidern av Stephen King

Omslagsbild Outsidern av Stephen King

Författare: Stephen King
Originaltitel: The Outsider
Översättare: John-Henri Holmberg
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
Antal sidor: 632 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Terry Maitland, mer känd som tränare T, är en stöttepelare i Flint City. Denna omtyckta modersmålslärare har coachat åtskilliga barn och ungdomar i baseball genom åren. Därför blir chocken stor när han arresteras inför publik under en pågående baseballmatch. Han anklagas för ett fruktansvärt brott: ett sadistiskt sexuellt övergrepp och mord på en elvaårig pojke. Bevisen tycks vattentäta: DNA, fingeravtryck, ett dussin vittnen som säger sig ha sett Terry tillsammans med pojken eller nära brottsplatsen samma kväll. Polisens utredare Ralph Anderson och den ambitiösa åklagaren Bill Samuels är övertygade om att de har rätt man och vill se honom i elektriska stolen. Men vad som verkar vara ett solklart fall kompliceras när det visar sig att Terry har ett minst lika vattentätt alibi. Kan en människa befinna sig på två olika platser samtidigt? När Ralph väl vågar ställa de rätta frågorna inser han att de krafter som satts i spel inte har någon naturlig förklaring och att ondskan bakom det fruktansvärda mordet fortfarande är lös.

Outsidern är nog allra bäst i sin inledning. Stephen King är oerhört skicklig på att skapa karaktärer som är mänskliga och det vardagliga kring dem. Vad händer när vardagen plötsligt förbyts mot något invånarna i Flint City aldrig kunnat föreställa sig? När en pålitlig medborgare plötsligt blir anklagad för ett avskyvärt brott. En man som har stått mångas barn nära. Staden och alla som bor i den drabbas i närmast av något som liknar en masspsykos. En lynchstämning byggs upp och Terrys familj tvingas gömma sig i familjens hus. Anklagelsen drabbar nämligen inte bara honom, utan även hans familj.

Även om småstadslivet och det vanliga folkets tankar och vardagliga liv tillhör hans styrkor, så tycker jag även om resten av Outsidern. Det är ett fartfyllt äventyr som får mig att med spänning läsa vidare. Jag kan knappt lägga boken ifrån mig. Karaktärerna ställs inför en uråldrig ondska som de tvingas acceptera, trots att deras rationella hjärnor skriker i protest, och detta blir en kuslig figur.

Egentligen skulle Outsidern vara en solklar femma för mig, trots en del lite stereotypiska inslag mot rasifierade karaktärer och en långdragen slutstrid, om det inte vore för ett väldigt klantigt plothole fram emot slutet. Ralph Anderson har blivit avstängd från polisen efter att ha avfyrat sitt tjänstevapen och dödat en skytt. Därför blir det väldigt märkligt när han i slutet blir alldeles skakis över att ha dödat en människa, vilket han inte påstår sig ha gjort tidigare. Jag var tvungen att gå tillbaka och läsa flera gånger för att se om jag hade missförstått anledningen till att han blev avstängd, men nej, det har jag inte.

Annars tycker jag oerhört mycket om Outsidern: den är spännande, kuslig och tecknar ett levande porträtt av en småstad som slås i spillror av en traumatisk händelse och anklagelse.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.