Övertalning

Övertalning

Originaltitel: Persuasion
Regissör: Carrie Cracknell
Manusförfattare: Ron Bass och Alice Victoria Winslow
Skådespelare: Dakota Johnson, Cosmo Jarvis, Henry Goulding
Produktionsår: 2022
Längd: 108 minuter

Vid tjugosju års ålder, kan inte Anne Elliot längre anses ung. Möjligheterna till ett gott äktenskapsparti tycks ha torkat upp och hon verkar vara dömd till att förbli ungmö. Åtta år tidigare var hon våldsamt förälskad. Men han var kapten i marinen, utan vare sig ställning eller förmögenhet, och hon övertalades att bryta med honom. Men när Wentworth åter dyker upp i hennes liv, vad kommer då att hända?

Övertalning dök upp på min radar genom flödet på Facebook, då algoritmen av någon anledning trodde att jag var intresserad av att läsa recensioner av den. Tråkigt som jag hade, blev det att jag klickade på en och läste det negativa omdömet. Då den jämfördes särskilt med Autumn de Wildes tolkning av Emma fick det mig att se även den. Tänk vad algoritmer kan vara mäktiga!

Personligen, tilltalar Övertalning mig bättre. Kontrasten mellan Jane Austens historiska miljö och den moderna uppdateringen i tilltal är kittlande. Dakota Johnson lyckas briljant växla mellan att spela sin roll som Anne Elliot i relation till övriga karaktärerna till att pillemariskt vända sig till tittaren och bryta igenom den fjärde väggen. Även om det är lite oklart varifrån hon får kaninen som hon gosar konstant med. Överlag är det en stark skådespelarensemble som medverkar i filmen och som bidrar till att göra den till så bra som den är. Likaså är fotot och kostymeringen riktigt bra.

Övertalning är en bok jag inte har läst, men jag upplever att Carrie Cracknells tolkning av verket tar till vara på de bästa sidorna hos Jane Austens författarskap. Det vill säga, den kritiska och insiktsfulla blick med vilken hon skär igenom de sociala konventionerna som rådde under hennes verkningstid. Men också faktumet att hon som författare kan vara riktigt rolig. Det här är överlag en väldigt charmig och humoristisk film.

Med tanke på de negativa recensionerna, var Övertalning en positiv överraskning och en av de bättre filmatiseringarna av Jane Austens verk.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.