Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

Omslagsbild Påven Johanna

Författare: Donna Woolfolk Cross
Originaltitel: Pope Joan
Översättare: Marianne Öjerskog
Förlag: Månpocket (2000)
Antal sidor: 435 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Från barnsben står det klart att Johanna är ett osedvanligt intelligent barn. Men i den tid hon lever finns inget utrymme för en vetgirig flicka. Prästfadern sätter allt sitt hopp till sönerna och pryglar Johanna om hon försöker lära sig läsa. Men hennes begåvning är en sådan som inte låter sig kuvas. Hon lär sig läsa och skriva, och vinner allierade i andra framstående kristna lärare. När hennes bror dödas i en vikingaräd, tar hon hans plats vid klostret i Fulda. Här förkovrar hon sig, framför allt inom läkekonsten. Slutligen hamnar hon i Rom, där hennes kunskap inom läkekonsten gör att hon får en plats som påvens läkare och når en inflytelserik position som rådgivare i Vatikanen.

Jag såg filmatiseringen av Donna Woolfolk Cross Påven Johanna för ett antal år sedan, men skulle nog aldrig ha kommit mig för att läsa den om den inte hade blivit vald i min bokcirkel. Något jag är oerhört glad för eftersom detta är en djupt fascinerande bok. Woolfolk Cross väcker liv i den medeltida legenden om en kvinnlig påve med bravur och skriver övertygande om hennes öde. Det spelar egentligen ingen roll om det är sant eller inte, för det är en riktigt god historia, men det lutar åt att jag är beredd att köpa att påven Johanna har existerat.

Trots liten text och tjocklek är Påven Johanna en bok som jag sträckläser. Woolfolk Cross har ett fint språk och har uppenbarligen gjort gedigen research för att kunna bringa medeltiden till liv. Även om både Johanna och hennes älskade Gerold har till synes moderna attityder (men attityder som troligtvis funnits hos folk i alla tider), känns det verkligen som om jag befinner mig i Europa under denna tid. Det är spänning och det är romantik i precis lagom dos.

Ibland retar jag mig på de mirakulösa sammanträffanden som inträffar i Påven Johanna. Just som hon ska giftas bort mot sin vilja råkar vikingarna invadera kyrkan där bröllopet ska stå? När hon beger sig bort från klostret för att inte avslöjas som kvinna så råkar hon hamna i händerna på folk vars liv hon har räddat och som kommer skydda hennes hemlighet till varje pris? Det är väldigt många krystade sammanträffanden för att lösa intrigen, stundtals.

Men Påven Johanna är historisk fiktion av det bästa i sitt slag: mustig och färgsprakande, och alldeles övertygande.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

  1. Lena skriver:

    Jag gillade den där boken jättemycket.

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.