Pelle Svanslös

Manus: Pernilla Oljelund
Skådespelare: Björn Kjellman, Christer 
Fant, Gösta Prüzelius, Brasse 
Brännström, Cecilia Ljung
Produktionsår: 1997
Antal avsnitt: 24
Längd: 327 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
DVD | CDON, Discshop

Pelles familj har nyligen flyttat till Åsgränd. Där stiftar Pelle bekantskap med ett antal katter. Elaka strykarkatten Måns ger honom direkt öknamnet Pelle Svanslös och utsätter honom för ett antal tråkningar. Men det finns andra trevligare katter: den glada krögarkatten Frisse; Gullan, som älskar skvaller och är innehavare av en skönhetssalong; men kanske allra mest underbara Maja Gräddnos, som Pelle snart blir förälskad i. Katterna på Åsgränd umgås mer än gärna med varandra. De ställer upp till med kattmästerskap, kalas, rimstugor och fester. Allt som gör väntan på julafton lite kortare.

Finns det någon mysigare julkalender än Pelle Svanslös? Jag undrar om detta nästan inte är den bästa julkalendern. Jag var sex år när den sändes första gången och nu när jag såg om den så mindes jag i stort sett alla avsnitt, men det var så underbart nostalgiskt att se om serien om den alltför snälle katten Pelle. När ska han egentligen lära sig att Måns inte vill honom väl? Dessutom är det härligt med en julkalender med i stort sett enbart fristående avsnitt.

Även om Pelle Svanslös med dagens mått mätt inte har särskilt övertygande fejksnö och att kattkostymerna är lätt skrattretande, så är detta verkligen filmmagi. Mycket beror på den duktiga skådespelarensemblen där många folkkära skådespelare får spela dessa älskvärda katter. Björn Kjellman gör sig bra som Pelle Svanslös; Brasse Brännström är härligt godmodig som Frisse; Christer Fant är dumdrygt elak som Måns; och så förekommer det många duktiga gästskådespelare. Även miljöerna gör sitt till. Åsgränd ter sig som en förtrollande plats.

Jag tror faktiskt att jag utnämner Pelle Svanslös till den bästa julkalendern någonsin. Åtminstone så känner jag mig alldeles uppfylld av värmeskimrande julmagi efter att ha sett dess tjugofyra avsnitt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Pelle Svanslös

  1. En av mina favoriter också 🙂 Har sett om den flera gånger.

  2. Robert W skriver:

    Pelle Svanslös fanns som serietidning när jag var liten. Mina föräldrar prenumererade på den åt mig. Och givetvis har jag läst flera av Gösta Knutssons böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.