Pride 6x: Sarah Waters

Pride 6x är en serie inlägg där böcker och dylikt med HBTQ-tema ställs i fokus, sex inlägg – sex dagar i rad under Prideveckan.

Bildkälla: Wikipedia.

Bildkälla: Wikipedia.

Sarah Waters föddes 1966 i Wales. Hon är mest känd för sina lesbiska romanser som utspelar sig i historisk miljö, särskilt under den viktorianska eran.

1998 debuterade hon med Kyssa sammet (Tipping the Velvet), som handlar om en ung ostronflicka som förälskar sig i en music hall-artist och följer med henne till London. Där inleder de en framgångsrik karriär som music hall-artister, tills ett svek slungar henne ned till samhällets botten.

Hon följde upp debuten med Affinity (Livstråden) som behandlar teman såsom spiritualism under den viktorianska eran. Huvudpersonen har precis återhämtat sig från ett självmordsförsök och börjar då besöka kvinnoavdelningen på ett fängelse. Snabbt blir hon intrasslad i en spiritualists liv och hennes känslor för henne blir allt djupare.

Andra titlar i hennes produktion är Ficktjuven (Fingersmith), om en tjuv som ska hjälpa en bedragare lura en rik arvtagerska, och The Night Watch (Nattvakten). Den sistnämnda skiljer sig från de andra genom att den utspelar sig under 1940-talet och hur berättelsen är strukturerad. Boken följer tre kvinnor och en man från deras nutid tillbaka in i det förflutna så att läsaren sakta förstår hur det har blivit så här för dem.

Den 28 augusti i år är hon aktuell med en ny titel: The Paying Guests. Efter att ha skrivit en roman utan lesbiska karaktärer, återvänder hon nu till den lesbiska romansen med en roman som utspelar sig under 20-talet.

Både Tipping the Velvet och Fingersmith har filmatiserats. Mer om detta kommer i fredagens inlägg.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.