Författare: Erica Jong
Originaltitel: Fear of Flying
Översättare: Annika Preis
Förlag: Norstedts (1975)
Antal sidor: 303 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
Isadora Wing är rädd för att flyga. Det som skrämmer är känslan av att tappa fotfästet, att lämna den invanda tryggheten och hänge sig åt ett nyckfullt öde. Samma känsla intar henne när hon sätter sig på planet för att åka till en psykoanalytikerkongress i Wien med sin make. Men där möter hon också Adrian Goodlove, som kommer att bli hennes älskare. Deras äventyr kommer föra henne från Wien till ett äventyrligt hotell i Paris. Där kommer han att överge henne för att återvända till det stilla livet i sin familj. Men Isadora har åtminstone gjort en betydelsefull vinst: flygskräcken är borta.
Erica Jongs Rädd att flyga är en feministisk klassiker inom den andra vågens feminism. Feminismens andra våg kännetecknades av frågor som till exempel sexualitet, familj, hemmets sfär, arbetsplatsen, med mycket mer. Just den här boken väckte mycket uppmärksamhet för sin skildring av kvinnlig sexualitet. Idag är den nog mest berömd för att ha myntat uttrycket ”det knapplösa knullet.”
Eftersom Rädd att flyga utspelar sig på en psykoanalytikerkongress, och både Isadoras man och hennes senare älskare är psykoanalytiker, så är förstås den här boken fylld av psykoanalytisk teori. Det är det undermedvetna hit och det undermedvetna dit. Olösta konflikter från barndomen som projiceras på nutiden. Oedipuskomplex. På sätt och vis är det ett intressant tidsdokument. Kanske är det därför den också känns så pass tam med dagens mått mätt.
Rädd att flyga bjuder också på ett flyt i läsningen som gör att den inte gör ont att läsa på något vis. Det är heller inget som dröjer sig kvar hos läsaren. Det man i efterhand minns bäst är de märkliga detaljer som Isadora fastnar för hos sina älskare. Dirigenten som är så hjälplös att han inte ens kan torka sig i baken ordentligt så att han lämnar skitfläckar på lakanen. Sorgkanten på Adrians tånaglar som fascinerar henne så. Dessa saker som attraherar henne och gör att hon ohjälpligt hamnar i männens våld, är obegripliga för läsaren.
Rädd att flyga är värd att läsa för sin status som klassiker och bjuder på ett intressant tidsdokument, men det är inte en bok som är omvälvande eller särskilt minnesvärd.