Seven Stones to Stand or Fall av Diana Gabaldon

Recensionen kan innehålla spoilers för händelser i både Outlander- och Lord John-serierna.

Författare: Diana Gabaldon
Serie: Lord John, #2.75, #3.5; Outlander, #0.5, #2.5
Förlag: Orion (2013)
Antal sidor: 526 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Seven Stones to Stand or Fall är en novellsamling som innehåller sju berättelser som alla hänger ihop med Diana Gabaldons Outlander-universum eller serie om lord John Grey på ett eller annat vis. Av dessa är fem publicerade sedan tidigare, medan två av novellerna är nyskrivna för denna samling. Fyra av novellerna är publicerade under titeln A Trail of Fire, som jag recenserade förra året, sedan tidigare. För att slippa upprepa mig hänvisar jag till recensionen av den för den som vill veta vad jag tycker om dessa noveller.

Det är dessa som inleder Seven Stones to Stand or Fall, men sedan kommer den femte som är publicerad tidigare. Men den har jag inte läst förut. Virgins utspelar sig innan Främlingen. Jamie Fraser kommer till Frankrike med ännu inte läkta sår efter sin första sammandrabbning med Black Jack Randall. Tillsammans med Ian Murray slår han sig samman med franska legosoldater. De får i uppdrag att föra en helig Torah-rulle och en judisk kvinna till hennes blivande make.

Virgins tycker jag varken tillför eller drar bort något från den ursprungliga berättelsen. Vi får möta en Jamie Fraser som är traumatiserad av sina upplevelser, men fast besluten att återvända hem. Samtidigt är han och Ian oroade över sina tillstånd som oskulder, samt att de ännu inte har dödat några män. Det är en trevlig liten novell, men den ger inga större nya inblickar och känns mest som ett sätt för Gabaldon att få föra ut vad hon har lärt sig om judars situation i Europa under den här tidsepoken.

Då tycker jag bättre om A Fugitive Green, som utspelar sig under Slända i bärnsten. Jamie Fraser får vara med på ett litet (verkligen litet) hörn, men huvudpersonen är Minerva ”Minnie” Rennie. Tillsammans med sin fader driver hon en framgångsrik bokhandel, men det är en front för deras verkliga jobb: spionage. Vid sjutton års ålder är Minnie redo att finna sig en man, och tror att det blir lättast i London dit hennes jobb för henne. Hon blir insnärjd i skandalen kring hertigen av Padloe, vars hustru dog i barnsäng efter att han utmanat och dödat hennes älskare i en duell.

A Fugitive Green är mer fartfylld och spännande, då den involverar en hel del spioneri. Det blir mycket smygande, inbrott och hemliga möten. Samtidigt är det en stark skildring av en flickas sökande efter sin mor och en man som befinner sig i djup kris. Det ger insikt i två mindre karaktärer i Outlander-universumet som jag tycker mycket om.

Bäst är dock kanske Besieged, som låter oss återförena oss med lord John Grey. Han är inne på sina sista skälvande timmar som guvernör över Jamaica när han nås av nyheten att den brittiska flottan ämnar inta Havanna. En plats där både hans mor och gravida kusin befinner sig. De behöver hjälp därifrån och Grey tvingas bege sig in i en farlig situation som när som helst kan explodera.

Jag är ju fruktansvärt svag för John Grey, och det här erbjuder det bästa från berättelserna om honom: humorn, spänningen, att något alltid lyckas gå katastrofalt snett. Den här bygger också skickligt vidare på händelserna från A Plague of Zombies. Spännande och ger en större insikt i John Greys karaktär.

Seven Stones to Stand or Fall är kanske inte helt hundraprocent nödvändig läsning, men för den som har fastnat för de här berättelserna kommer de definitivt att tillföra något.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Seven Stones to Stand or Fall av Diana Gabaldon

  1. Lena skriver:

    Jag vill så gärna läsa dessa böcker, när det nu blir av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.