Shadow and Bone, säsong 1

Poster för första säsongen av Shadow and Bone

Skapare: Eric Heisserer
Skådespelare: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux
Produktionsår: 2021
Säsong: 1
Antal avsnitt: 8
Längd: 475 minuter

Föräldralösa Alina Starkov har mött många svårigheter under sin uppväxt i det krigsdrabbade Ravka. Men hon har alltid haft bästa vännen Mal vid sin sida. Som kartritare och han soldat, är de båda en del av Ravkas andra armé. I första armén finns mäktiga grishor som kan kontrollera vindar eller få en mans hjärta att stanna. När Mal får i uppdrag att resa igenom den fruktade Skuggsänkan, ordnar Alina så att hon kan vara vid hans sida. Men när allt går fruktansvärt snett avslöjas det att Alina är en grisha, men inte vilken grisha som helst: utan en solkallare. Kanske kan hon återställa Skuggsänkan till vad det än gång var. Men livet i lilla palatsen med andra grishorna blir inte som hon har tänkt sig. Och snart står det klart att någon ljuger för henne och att lögnen hotar hela riket.

Det har väl inte gått någon förbi här på bloggen att jag älskar Leigh Bardugo och hennes grisha-universum. Nej, trodde väl inte det. Därför har jag också länge fantiserat om en filmatisering av böckerna, så när jag såg att Netflix skulle släppa Shadow and Bone blev jag något exalterad. Jag kollade ivrigt IMDB-sidan ju närmre släppdatum. Några dagar innan lade jag märke till att Kaz Brekker skulle vara med och blev lite avvaktande.

Ja, för av någon anledning har man valt att i Shadow and Bone slå ihop dessa två serier: den ursprungliga Grisha-trilogin och Six of Crows-duologin. Visserligen inte med handlingen i duologin, men ändå… Det förändrar berättelsen på ett sätt som jag inte är riktigt säker på att jag gillar. Dessutom tycker jag inte att Kaz, Inej och Jesper, trots fina skådespelarinsatser, riktigt kommer till sin rätt när de bara blir bifigurer i Alinas drama.

Sedan kommer vi ju till Alina. På grund av den rådande Covid-19-pandemin med sitt ursprung i Kina har man sett ett ökat hat och våld mot människor av asiatiskt ursprung i världen. Därför har Netflix i Shadow and Bone valt att göra Alina till hälften shu, ett asiatiskt-liknande folk i den här världen. Jag brukar inte ha något emot den här typen av ändringar. Representation är bra. Men Netflix använder Jessie Mei Lis etnicitet som en slägga att drämma i huvudet på tittaren. Hon är onekligen duktig, men hallå, Netflix, lite subtilitet och stil, om jag får be.

Om jag ska vara ytterligare lite gnällig, så tycker jag heller att hon och Ben Barnes (general Kirigan, AKA Skuggmästaren) har den där obehagliga, men fascinerande kemin som Alina och Skuggmästaren hade i böckerna. Jag kan inte klaga på deras insatser. Jag måste säga det att alla som är med i den här serien verkligen levererar. Hade det inte varit baserat på en av mina favoritfantasyuniversum så hade jag nog tyckt att det här var en riktigt bra, spännande fantasyserie.

Men eftersom det nu råkar vara en filmatisering, så blir jag besviken på Shadow and Bone. Tyvärr. Till nästa säsong får jag försöka justera mitt tankesätt så att jag inte associerar så starkt till Bardugos böcker.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Shadow and Bone, säsong 1

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.