Månadsrapport: April 2021

Antal lästa böcker i april 2021: 13

38. Sword of Fire av Katharine Kerr
39. The Last Wish av Andrzej Sapkowski
40. Ekologik av Johan Tell
41. Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo
42. Fallna kvinnor av Eva F. Dahlgren
43. Då tänker jag på Sigrid av Elin Olofsson
44. Sword of Destiny av Andzej Sapkowski
45. Perenner: Trädgårdens stöttepelare av Britta Tingdal
46. Children of Virtue and Vengeance: Upproret av Tomi Adeyemi
47. The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde (gammal recension)
48. Blood of Elves av Andrzej Sapkowski
49. Lyckas med dina perenner
50. Time of Contempt av Andrzej Sapkowski

Drama: 1
Fantasy: 7
Non-fiction: 4
Skräck: 1

Hyllvärmare: 4
Böcker införskaffade samma månad: 3
Böcker införskaffade samma år: 4
Omlästa böcker: 1
Lånade böcker: 1
Recensionsex: 0

Kvinnor: 6
Män: 3
Annat: 1
Duo: 0
Författare jag inte har läst tidigare: 5

Amerikansk författare: 2
Brittisk författare: 1
Nigeriansk författare: 1
Polsk författare: 1
Svensk författare: 5

Kommentar: I april slog fantasysuget till. Det var knappt jag kunde förmå mig själv till att läsa något annat än fantasy. Helst skulle det vara high fantasy. Urban fantasy dög, men jag var visst på humör på andra världar än vår egen.

Månadens bästa blev därför novellsamlingen Sword of Destiny, som var min andra introduktion till Witcher-serien och som jag tyckte mycket om.

Månadens bästa non-fiction blev Lyckas med dina perenner, en underbar och inspirerande lite bok. Sämre var dock en annan bok om Perenner som jag läst i april, som blev månadens sämsta. Inte för att den var dålig, men den var heller inte så informativ som jag skulle ha önskat.

Positivt överraskad blev jag av The Last Wish. Jag har hört en del dåligt om Andrzej Sapkowski som författare, men hittills har jag gillat Witcher-böckerna.

Besviken blev jag däremot på Tomi Adeyemis uppföljare Children of Virtue and Vengeance: Upproret. Jag hade räknat med att en del av barnsjukdomarna skulle ha rättat till sig, men icke sa Nicke.

Otäckast var Fallna kvinnor, då den speglar en helt fruktansvärd människosyn som rådde i den tidens samhälle.

Antal sedda filmer i april 2021: 6

23. Jesus Christ Superstar (gammal recension)
24. All My Friends Are Dead
25. Supernatural, säsong 6
26. A Dog’s Way Home
27. Shadow and Bone, säsong 1
28. If anything happens I love you

Drama: 2
Fantasy: 1
Feelgood: 1
Skräck: 2

Hyllvärmare: 0
Införskaffad samma månad: 0
Införskaffad samma år: 0
Lånad film: 0
På bio: 0
Netflix: 4
Omsedd film: 2

Kommentar: Jag har inte varit lika sugen på att titta på film och tv i april som jag varit tidigare månader. Det kan bero på att det var dags för säsong 6 av Supernatural, som är den enda säsong jag nästan tycker är dålig i den serien. It’s a mess.

Far from a mess var i alla fall kortfilmen If Anything Happens I Love You. Det är begripligt att den vann en Oscar.

Desto sämre var den polska skräckfilmen (komedin?) All My Friends Are Dead. Jag skulle inte saga att den var urusel, men jag skulle heller inte saga att den är värd att lägga något som helst krut på.

Positivt överraskad blev jag av A Dog’s Way Home, som är en underbart varm och charmig film med många citat som lämpar sig för att bli interna skämt mellan de som har sett den. Are you ready for your tiiiny bit of cheese?

Jag har länge velat se en filmatisering av Leigh Bardugos böcker, så jag var riktigt taggad på Shadow and Bone som hade premiär denna månad på Netflix. Dessvärre känner jag nog att de får göra om och göra rätt.

Otäckast denna månad blir fortfarande den där scenen i Jesus Christ Superstar när de spetälska och andra sjuka typ kväver Jesus i sin desperation efter hjälp. Jag vet att jag tar upp den varje år, men scenen berör mig lika starkt oavsett hur många gånger jag har sett den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.