Fallna kvinnor av Eva F. Dahlgren

Omslagsbild Fallna kvinnor av Eva F. Dahlgren

Författare: Eva F. Dahlgren
Förlag: Forum (2013)
Antal sidor: 336 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

På Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona spärrades prostituerade kvinnor in på 1920- och 30-talen. Dessa kvinnor, denna samhällets bottensats, skulle gömmas undan och uppfostras. Samtidigt drogs de fram i ljuset av myndigheter och rasbiologer för att klassificeras och senare steriliseras så att de inte föröka sig. Samhället skulle gå under om det blev för mycket ”bottensats.” De flesta av dessa kvinnor blev internerade med hjälp av lösdriverilagen, vilket innebar att de som var sysslolösa och drev omkring utan att söka arbete eller levde på ett omoraliskt vis kunde dömas. Trots fattigdom och nöd hävdade Socialstyrelsen att skörlevnaden främst beror på en ”psykisk störning” och ”allmän social mindervärdighet.”

Eva F. Dahlgren är en författare som jag har varit nyfiken på sedan hon kom ut med Farfar var rasbiolog. När senare Fallna kvinnor kom ut blev jag än mer nyfiken. Och det var den jag hittade inne på vårt röriga, lokala antikvariat.

I Fallna kvinnor blandar Dahlgren det dokumentära med det skönlitterära. Det finns mycket dokumenterat från anstalten i Landskrona, allt från personalens biografier över de intagna till brev som de intagna själva skrev. Utifrån detta målar Dahlgren upp en bild av en människosyn som är skrämmande. Genom Inga och Karin, två kvinnor hon särskilt fastnat för, använder hon skönlitteraturen för att ytterligare blåsa liv i dem. De får ett inre känsloliv som än mer åskådliggör monstruositeten i den tidens människosyn.

Under den tidsperiod som Fallna kvinnor utspelar sig, torde positivismen ha varit den dominerande vetenskapsfilosofiska inriktning. Den trodde på det objektiva, det mätbara och forskaren som neutral observatör. Den ignorerade att forskaren befinner sig i ett sammanhang, som färgar av sig på det som observeras. Det är därför vi kan se absurda företeelser som skallmätningar, att tro sig kunna se skörlevnad och moralisk förfall i ansiktet på någon, behandlas som objektiv vetenskap. Därför att man på fullaste allvar trodde att man var objektiv och neutral, och inte alls full av fördomar och tvivelaktig människosyn.

Fallna kvinnor är ett skrämmande, men oerhört fascinerande, dokument över en tid i svensk historia som vi gärna inte talar högt om.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Fallna kvinnor av Eva F. Dahlgren

  1. Tyckte också den var riktigt intressant!

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Ja, visst är den! Det finns så mycket man inte känner till, ens om vårt eget lands historia 🙂 Tycker alltid det är spännande när någon skriver om något som man inte pratar så mycket om.

  2. Pingback: Månadsrapport: April 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.