Supernatural, säsong 6

Omslagsbild för säsong 6 av Supernatural

Skapare: Eric Kripke
Skådespelare: Jensen Ackles, Jared Padalecki
Produktionsår: 2010-2011
Säsong: 6
Antal avsnitt: 22
Längd: 876 minuter

Dean försöker leva ett vanligt liv, tillsammans med Lisa och Ben, trots att Sams offer har lämnat ett hål efter sig i hans liv. Men när han attackeras av en djinn, är det Sam som räddar honom. Ingen kan förklara hur Sam befinner sig ovan jord igen. Men snart står det klart att något inte riktigt är som det ska med honom. Att något som gör honom till Sam saknas och att det gör honom oerhört farligt. Samtidigt blir monstren bara alltmer aktiva och alltmer udda.

Från början var det meningen att Supernatural skulle sluta med säsong 5 och apokalypsen. Men så blev de förnyade, gång på gång, i hela 15 säsonger. Men säsong 6 var inledningen på denna nya, mer planlösa era. Och det är långt ifrån bra. Flera gånger under säsongens lopp får jag påminna mig själv om att jag älskar den här tv-serien. Att det bara är att bita ihop, då det kommer att bli bättre.

Efter säsong 5, när Sam och Dean har besegrat djävulen själv, står manusförfattarna och kliar sig i huvudet. Vad ska vi hitta på härnäst? Jo, men hör ni, var kommer egentligen monster ifrån? De måste ju komma någonstans ifrån. Det måste finnas ett första monster. Och demoner, är demoner egentligen inte en form av spöken? De har ju varit människor tidigare. Då borde man kunna bränna deras ben för att döda dem. (Något som senare retconnades ganska omedelbart.) Överlag försöker de utveckla mytologin på ett oerhört klumpigt vis som inte passar ihop med vad som etablerats tidigare i serien.

Säsong 6 är dessutom oerhört rörig. Alfamonster, monstrens moder, ett inbördeskrig i himlen, Deans försök att leva ett familjeliv, Sam saknar en själ, deras morfar har av någon outgrundlig anledning väckts till liv… Det är många trådar och allt är en salig röra. Den enda storyline som är hyfsad är väl den om Sams själ och vad avsaknaden av den gör med honom. Sedan är det alldeles för mycket specialavsnitt: tidsresor, alternativa universum, anspelningar på tv-serier… Ett sådant avsnitt per säsong är ungefär vad jag tål. Inte fyra, varav två är på raken.

Det finns dock tre lysande avsnitt i säsongen. I Appointment in Samarra försöker Dean ta hjälp av Döden för att återbörda Sams själ, men Döden ställer ett villkor: Dean måste under en dag ikläda sig Dödens roll. Ett spännande avsnitt som väcker mycket känslor. Det andra är The Man Who Would Be King, som berättas ur Castiels synvinkel och som ger många förklaringar till den säsong vi har sett. Även säsongsavslutningen, The Man Who Knew Too Much, är riktigt bra där Sam tvingas konfrontera de olika delarna av sin personlighet och foga sig själv samman till en helhet igen.

Sjätte säsongen av Supernatural är en salig röra. Det är tur att det blev bättre igen sedan.

Betyg 2: Den var okej!

Andra säsonger

Säsong 1 (recension)

Säsong 2 (recension)

Säsong 3 (recension)

Säsong 4 (recension)

Säsong 5 (recension)

Säsong 6

Säsong 7

Säsong 8

Säsong 9

Säsong 10

Säsong 11 (recension)

Säsong 12 (recension)

Säsong 13 (recension)

Säsong 14 (recension)

Säsong 15 (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Supernatural, säsong 6

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.