Supernatural, säsong 14

Innehåller spoilers för tidigare säsonger.

Skapare: Eric Kripke
Skådespelare: Jensen Ackles, Jared Padalecki, Misha Collins
Produktionsår: 2018-2019
Säsong: 14
Antal avsnitt: 20
Längd: 845 minuter

Med Dean besatt av Michael, tvingas Sam kämpa för att hitta och få tillbaka honom. När de väl återförenas, står det klart att Michael har en plan för att förgöra allt mänskligt liv. Medan de försöker ligga steget före, inser de att något är fel med Jack. Botemedlet kan dock visa sig vara värre än sjukdomen, när alltmer av Jacks själ förstörs. Snart står det klart att pojken de har uppfostrat som sin son kanske är ett lika stort hot som Michael, om inte större. Bröderna och Castiel står inför flera svåra val i denna fjortonde säsong.

Supernatural är en tv-serie som friskt återanvänder teman och varianter av storylines, vilket gör att den som har följt serien från första början ofta kan lista ut vem som är den verkliga skurken i avsnitten. Jag har inget emot det, men jag har lite emot hur spretig denna fjortonde säsong är. Vi har ett, Michael och hans armé av monster. Två, försök att hålla honom fängslad. Tre, Jacks sjukdom och botemedlet som bränner bort hans själ. Tre, jägarna från apokalypsvärlden. Fyra, Nick. Seriöst, vad har Mark Pellegrino på manusförfattarna? Lucifer är död, varför måste vi ha Nick med?

Jensen Ackles får chansen i denna säsong att flexa sina skådespelarmuskler, när han får gestalta ärkeängeln Michael och det är alltid kul att se hur de förvandlas till andra karaktärer. Jared Padalecki och Misha Collins gör också strålande jobb, medan Alexander Calvert är lite svajig. Å andra sidan är Jack en karaktär som inte inbjuder till mycket komplext skådespeleri. Han ser mest förvirrad ut och lite glad.

Trots säsongen spretighet finns det några riktigt bra avsnitt. Ett sådant är Byzantium, där Jacks sjukdom kräver sitt ultimata pris. Särskilt Jared Padalecki briljerar i detta avsnitt, tätt följd av Misha Collins, i reaktionerna. Damaged Goods, där Dean tvingas göra ett oerhört svårt val, och Prophet and Loss, där Sam försöker hantera Deans beslut, är båda två oerhört emotionella avsnitt. Ouroboros är nog säsongens bästa avsnitt där bröderna, Castiel och Jack ställs mot en gorgon. Philippe Bowgen gör ett snyggt jobb som skurken Noah. Och så slutar säsongen med tre oerhört starka avsnitt som leder fram till en chockerande förberedelse för nästa säsongs stora skurk.

Supernatural är kanske lite svajig och spretig i sin fjortonde säsong, men den är fortfarande riktigt bra.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Supernatural, säsong 14

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.