The Haunting of Hill House

Omslagsbild The Haunting of Hill Hoise

Skapare: Mike Flanagan
Skådespelare: Henry Thomas, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel, Victoria Pedretti, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Carla Gugino
Produktionsår: 2019
Säsong: 1
Antal avsnitt: 10
Längd: 572 minuter

Familjen Crain flyttar in i det förfallna Hill House med avsikt att renovera och sälja det med vinst. Underliga händelser drabbar de fem syskonen. Modern blir alltmer labil. Renoveringarna försenas. Plötsligt, mitt i natten, tvingas de fly, men mamman blir kvar i huset. Åratal senare är de fem syskonen – Steve, Shirley, Theodora, Luke och Nell – märkta av sina månader i huset. När tragedi åter drabbar familjen, tvingas de motvilligt återvända till sina minnen av Hill House och inse att de fortfarande svävar i fara.

The Haunting of Hill House är ytterst löst baserad på Shirley Jacksons roman med samma namn. I boken är skräcken antydd; läsaren får aldrig riktigt se vad karaktärerna ser utan läser av deras reaktioner. Det väcks en fråga om det verkligen rör sig om en hemsökelse eller om allt sker i den ömtåliga huvudpersonens huvud. I tv-serien, däremot, rör det sig klart och tydligt om en hemsökelse, om ett ondskefullt och listigt hus som snärjer sina offer och vägrar släppa dem ifrån sig.

De första fem avsnitten av The Haunting of Hill House är de bästa – och de otäckaste. De blandar nutid med tillbakablickar till tiden i Hill House och växlar perspektiv med de olika syskonen, går från den äldste och skeptiske (Steve) till den yngsta som ofta befann sig i centrum för hemsökelserna (Nell). Nells avsnitt, nummer fem, är kanske inte till helheten sett det bästa, men tvisten på slutet av avsnittet är så oväntad, brutal, grym, att jag fortfarande ryser när jag tänker på den.

Efter dessa fem avsnitt blir The Haunting of Hill House mer melankolisk än otäck. Jag försöker sätta fingret på det som gör att jag är som hypnotiserad av denna serie. Den blandar klassiska skräckelement med en gripande familjehistoria. Det är karaktärerna och deras sårbarhet som griper tag i mig. Alla karaktärer gestaltar skickligt hur trasiga syskonen har blivit av sin sommar i Hill House, hur skuggorna därifrån har sträckt sig över deras liv. Tillsammans med stämningsfullt foto, sparsamma specialeffekter och ett stämningsfullt soundtrack blir det en upplevelse som får min puls att rusa, att se lite fler avsnitt på raken än vad som egentligen är bra för mig.

The Haunting of Hill House är en fantastisk filmatisering av en bok. Den har verkligen allt.

Betyg 5: Den var fantastisk!
Rekommenderad!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Haunting of Hill House

  1. [Anna] skriver:

    Jag har inte läst boken men gillade verkligen serien 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Mars 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.