Tisdagstrion: Över generationsgränser

Denna tisdag går i trötthetens tecken, därav min sena tisdagstrio och ankomst till bloggen. Idag lämnar Ugglan & Boken oss fria att tolka över generationsgränserna. Lite romantisk kärlek, men mycket familjekärlek och skapade familjer, finns att upptäcka i min trio.

Kafka på stranden av Haruki Murakami skildrar hur titelpersonen Kafka rymmer hemifrån för att komma undan sin Oedipusförbannelse. Han träffar en mycket äldre bibliotekarie, som blir hans älskarinna. Det första jag läste av Murakami och jag blev verkligen tagen, men jag är rädd för att läsa om den då jag inte har tyckt om hans böcker på senare tid.

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian är en klassisk högläsningsbok i skolan. Liksom så många andra barn, evakueras Willie från London till landsbygden för att undkomma riskerna med flyganfallen riktade mot staden. Han kommer att hamna hos enstöringen Thomas Oakley och får för första gången i sitt liv uppleva kärlek och värme. En riktigt fin historia som dröjer sig kvar hos läsaren långt efteråt.

En man som heter Ove av Fredrik Backman är berättelsen om grannarnas skräck, Ove, som tycker att rätt ska vara rätt och håller benhårt på sina principer. När han får nya grannar nästlar de sig in i hans liv på ett synnerligen irriterande vis. De vänder upp och ned på hans inrutade tillvaro. Underhållande, gripande och värmande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Tisdagstrion: Över generationsgränser

 1. Monika skriver:

  En man som heter Ove har jag läst. En fantastisk bok som fick mig att både skratta och gråta.

 2. Lena skriver:

  En man som heter Ove är den enda jag läst, men är otroligt nyfiken på de andra två också.

 3. Boklysten skriver:

  Har inte läst någon av de böckerna trots att alla tre finns olästa i bokhyllan. Tack för tips! Det är nog dags för mig att läsa dem.

 4. Har läst och gillat alla tre 🙂

 5. Mösstanten skriver:

  En man som heter Ove såg jag som film, en fin film. Murakami har jag bara läst en bok av. Borde läsa mer.

 6. Fanny skriver:

  Har läst och gillat den av Murakami och Backman 🙂

 7. Murakamis bok väntar fortfarande i bokhyllan, Magorians bok låter trevlig.

 8. Robert W skriver:

  En man som heter Ove är en fin bok.
  Lustigt att Murakami får in namnet Kafka i den boken. I sin bok ”Män utan kvinnor” finns en novell med en man som vaknar en dag och inser att han gått igenom en metamorfos och förvandlats till Gregor Samsa, huvudpersonen i Franz Kafkas Förvandlingen.

 9. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Kafka på stranden är en underbar bok, Godnatt Misterr Tom har jag läst och En man som heter Ove har jag sett som film

 10. Ugglanoboken skriver:

  Godnatt Mister Tom passar ju helt perfekt i trion – den tänkte jag inte på. Murakamis bok tycker jag också om. Tack för dina tips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.