Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson

Bildomslag Hemsökelse på Hill House

Författare: Shirley Jackson
Originaltitel: The Haunting of Hill House
Översättare: Inger Edelfeldt
Förlag: Mima (2017)
Antal sidor: 223 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den lilla hålan Hillsdale har i åttio år legat i skuggan av Hill House. På ytan är det ett ståtligt och välbyggt hus, men det vilar en känsla av osundhet över huset. Någonting omänskligt, skändligt ont, vilar mellan dess en aning oproportionerliga väggar. Dr John Montague är en vetenskapsman som vill finna bevis för det övernaturligas existens, vilket får honom att hyra det ökända huset. Av tolv assistenter han velat rekrytera dyker bara två upp: Eleanor Vance, en ung, tillbakadragen kvinna som just förlorat sin handikappade mor, och Theodora, en excentrisk New York-konstnär. Med dem är också husets arvinge, Luke Sanderson, och på plats möter de husets förvaltare, paret Dudley, som vägrar vistas nära Hill House nattetid. Snart blir det klart för dem alla varför. Den som starkast påverkas är Eleanor. Som om huset ville henne något särskilt.

Hemsökelsen på Hill House är den klassiska berättelsen om ett hemsökt hus. Sedan dess publikation har det haft ett inflytande på efterföljande berättelser om hemsökt hus, vilket kan göra att berättelsen känns välbekant. Men Shirley Jackson har en förmåga att bygga upp ett krypande obehag inför huset: att det bryter lite mot konventionen hur man bygger ett hus, att det lutar lite, att något i dess själva grund är ondskefullt. Här rör det sig inte om spöken i egentlig mening. Om jag upplevde Vi har alltid bott på slottet som mer melankolisk än otäck, tycker jag att Hemsökelsen på Hill House är stundtals riktigt obehaglig.

Det har mycket att göra med det outtalade. Som läsare får vi inte alltid veta riktigt vad det är som skrämmer karaktärerna, det sker precis utanför det synfält som Jackson tillåter oss. Det låter vår egen fantasi fylla i vad det är som till exempel jagar Theo på flykt och får henne att skrika åt Eleanor att inte vända sig om. Det här är skräck som är subtil och som lämnar mycket upp till läsaren att föreställa sig vad det är som egentligen händer.

Huvudpersonen i Hemsökelsen på Hill House kan anses vara den närhetstörstande och ytterst sårbara Eleanor. Porträttet av henne är intagande, med alla hennes brister. Hur hon förälskar sig i de andra medlemmarna i experimentet, men hur huset (eller är det egentligen huset? Sker allt det otäcka inom karaktärerna? Är det de själva som får allt att hända?) förvrider hennes känslor tills hon inte litar på någon. Jackson är riktigt bra på att måla upp sina karaktärer.

Hemsökelsen på Hill House är en klassiker som är väl värd att läsas.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson

  1. Pingback: The Haunting of Hill House - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Månadsrapport: April 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.