Red, White and Royal Blue av Casey McQuiston

Bildomslag Red, White and Royal Blue

Författare: Casey McQuiston
Förlag: St. Martin’s Griffin (2019)
Antal sidor: 423 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Alex Claremont-Diaz är son till USA:s första kvinnliga president. Tillsammans med sin syster och deras bästa kompis är de Vita Huset-trion, en social influencer makt att räkna med. Problemet är att Alex också har en ärkefiende, prins Henry av Storbritannien. När ett bråk mellan dem hamnar på världens tidningars första sidor måste de låtsas vara vänner för att låta stormen blåsa över. Men ju mer Alex lär känna prins Henry, desto mer ser han under dennes drömprinsyta. Snart är de vänner på riktigt, men vänskapen djupnar till något mer. Något som kan hota Alex mammas planer på att bli omvald till president.

I efterdyningarna av presidentvalet 2016, kände sig Casey McQuiston, liksom många andra, deprimerad av resultatet. Idén till Red, White and Royal Blue hade funnits tidigare, men efter att Donald Trump valdes till president kändes det som om det verkligen var en bok som behövde komma till. Berättelsens huvudperson är bisexuell, son till en vit mamma och en mexikansk pappa, och ändå framgångsrik i ett samhälle som skulle ha dömt ut honom för en av dessa saker, än mindre att han tillhör båda kategorier. När han möter en brittisk prins, som befinner sig i garderoben på order av sin mormor drottningen, blir de först fiender, men sedan börjar gnistorna omvandlas till något annat.

Red, White and Royal Blue är ren verklighetsflykt. Inte för att den är utopisk: det finns homofobi, skitstövlar som använder sin status för att utnyttja de sårbara, andra hinder för kärleken. Samtidigt är det en underbart söt historia som får det att pirra i mig av lycka. Alex och Henry är två helt underbara karaktärer. Hur deras relation växer fram, fördjupas, är så ömsint och innerligt skildrat. För att inte nämna hett, då McQuiston inte väjer för att skildra sexscener som förstärker deras relation.

En del av berättandet sker i form av e-mejl och sms, då Alex och Henry skiljs åt av ett hav. I Red, White and Royal Blue lyckas författaren verkligen fånga hur tjugoåringar pratar och kommunicerar. Det får mig att skratta och ibland att sätta i vrångstrupen, men samtidigt bidrar det till att jag förälskar mig mer i boken. Den väjer inte för det politiska, samtidigt som den skildrar en kärlek till både människor och till länder som ger mig hopp.

Red, White and Royal Blue är onekligen romantiskt fluff. Men det är den bästa sortens romantiskt fluff och lindring för själen hos den politiskt deprimerade.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Red, White and Royal Blue av Casey McQuiston

  1. Pingback: Red, White and Royal Blue av Casey McQuiston | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.