Before I Wake

Omslagsbild Before I Wake

Regissör: Mike Flanagan
Manus: Mike Flanagan och Jeff Howard
Skådespelare: Kate Bosworth, Thomas Jane, Jacob Tremblay, Annabeth Gish
Produktionsår: 2016
Längd: 97 minuter

Jessie och Mark har förlorat sin son i en tragisk olyckshändelse. De hanterar sin sorg på olika vis, men är överens om att bli fosterföräldrar. Snart flyttar den åttaårige Cody in hos dem, en snäll och kärleksfull pojke. Vad de inte vet är att Cody är livrädd för att somna. Till en början tror de att det är svårigheten att vänja sig vid det nya hemmet som gör att han inte vill sova, men snart upptäcker de sanningen: Codys drömmar manifesterar sig själva i verkligheten när han sover. I ena stunden kan de få uppleva den fantastiska skönheten i Codys fantasi, i nästa ögonblick det fruktansvärda i hans mardrömmar. När tragedi slår till tvingas Jessie ge sig ut på jakt efter sanningen bakom Codys mardrömmar.

Before I Wake dök upp bland mina rekommendationer på Netflix och jag tittade på trailern, bläddrade förbi, bläddrade tillbaka, lade tveksamt till den i min lista. Skräckfilm brukar inte vara min grej. Mycket riktigt är det inte monstret Cody ständigt drömmer om, Cankerman, som är otäckt. Det obehagliga ligger i hur den sörjande modern Jessie kommer på att hon kan visa Cody bilder på sin döde son, så att han ska drömma om honom. På så vis får hon och Mark några fler ögonblick av sin son, åtminstone projektioner av honom. Kate Bosworth lyckas verkliga gestalta Jessies labila sorg och desperationen hos en mamma som gör vad som helst för några fler ögonblick med sin son.

Thomas Jane porträtterar Mark, och en av de stora behållningarna med Before I Wake är den finstämda relation som växer fram mellan honom och Jacob Tremblays Cody. Det är fina, jämna skådespelarinsatser filmen igen. Specialeffekter bjuder på både skönhet och obehag, även om filmen aldrig blir riktigt skrämmande. Istället känns den snarare sorglig och ibland vacker.

Kanske är historien något tunn, bakgrunden till Cankerman hade kunnat fördjupas, men annars är Before I Wake en finstämd skildring av sorg och en kompetent berättad historia.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Before I Wake

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.