Supernatural, säsong 1

Skapare: Eric Kripke
Skådespelare: Jensen Ackles, Jared 
Padalecki
Produktionsår: 2005
Säsong: 1
Antal avsnitt: 22
Längd: 968 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | Discshop
DVD | CDON, Discshop

Sam Winchester har kämpat hårt för att lämna det förflutna bakom sig. Men när hans bror Dean dyker upp och berättar att deras pappa är försvunnen dras han tillbaka in i livet igen. Deras mamma dog nämligen under mystiska omständigheter när Sam var ett litet barn, och deras pappa har ägnat resten av sitt liv åt att döda saker likt det som tog livet av henne. Varelser som gömmer sig i mörkret. Nu är monstret som dödade henne tillbaka och familjen Winchester tvingas ta upp jakten på det för att äntligen få svar och hämnd.

Undrar om min kära, lilla syster anade vad som skulle hända när hon gav mig första säsongen av Supernatural i julklapp för några år sedan? Om hon hade vetat, skulle hon fortfarande ha gjort det? Troligen, därför att vi har haft otroligt kul med den här serien. (Även om det nu börjar känna utdraget och inte samma serie som vi ursprungligen förälskade oss i.)

Känslan i första säsongen är nämligen helt annorlunda gentemot senare säsonger. Visst att både Jensen Ackles och Jared Padalecki har blivit bättre skådespelare längs med seriens lopp. Visst att specialeffekterna har blivit bättre. Men känslan har de tappat. Det väl avvägda mellan mörker och humor. Brödernas relation som är det som suger tag i tittarna. Att det fortfarande finns en gnutta hopp om att allt inte kommer att bli skit. Det komplicerade i relationen mellan dem, men att kärleken alltid finns där.

Supernatural missbedömde sin tänkta fokusgrupp totalt. Tanken var att serien skulle tilltala unga män, men resultatet blev att fansen snarare är unga kvinnor. Därför kan vi i denna (och även senare säsonger) få ”njuta” av hur olika kvinnliga och manliga offer behandlas. Ta ett exempel med ett hämndlystet spöke som dränker människor. De manliga offren är fullt påklädda när de dödas. Det första kvinnliga offret simmar i en liten bikini, med foto taget så att vi ska konturen av hennes blygdläppar innan hon dränks. Det andra offret är naket i sitt badkar.

Trots denna sexualisering som sker av offren finns det ändå stunder där Supernatural belyser olika typer av manligheter och ger dem utrymme på tv. Serien lyckas ändå okej med att skildra kvinnor som aktörer och handlingskraftiga, och det finns en del skarpa kängor riktade mot de krav som ställs på kvinnor. En kvinna förväntas ta ansvar för att hennes skitstövel till pojkvän tog livet av sig, en annan internaliserar så till den grad myten av den dygdiga kvinnan att hon lyckas bli fokus för en hämndlysten ande.

Supernatural är långt ifrån perfekt, men jag älskar verkligen den här serien. Särskilt de första säsongerna.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Supernatural, säsong 1

 1. Monika skriver:

  Köpte första säsongen för ett tag sedan (faktiskt ganska exakt tre år sedan såg jag när jag kollade), men har av någon anledning inte sett den ännu. Får kanske ta tag i detta 🙂

 2. Jag tycker också mycket om den! 🙂 Borde fortsätta kolla, jag fastnade någonstans för ett tag sedan.

 3. Felicia Svanäng skriver:

  Är på säsong 8 och serien är ju fantastiskt bra!!

 4. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Supernatural, säsong 15 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

 6. Pingback: Månadsrapport: Januari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

 7. Pingback: Supernatural, säsong 6 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

 8. Pingback: Supernatural, säsong 8 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

 9. Pingback: Supernatural, säsong 9 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

 10. Pingback: Supernatural, säsong 10 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.