Tender Is the Night av F. Scott Fitzgerald

Författare: F. Scott Fitzgerald
Förlag: Random House (2011)
Antal sidor: 352 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Nicole och Dick Diver är ett elegant, rikt par som driver ett hotell på den franska Rivieran under 1920-talet. Med sin magnetiska lockkraft drar de till sig en hord av beundrare. Bland dem återfinns den unga skådespelerskan Rosemary Hoyt. När hon förälskar sig i den äldre Dick börjar paret Divers perfektion att krackelera. Mörka hemligheter kommer sakta till ytan.

Tender Is the Night hämtar mycket stoff från F. Scott Fitzgeralds eget liv. Han använder sig av erfarenheten av att leva med en schizofren hustru och bearbetar sina egna alkoholproblem genom Dick. Förmodligen är det meningen att Dick ska väcka läsarens sympati, men det är svårt att känna större sympati för en psykiatriker som gifter sig med en patient och inte riktigt kan se på vilket sätt det skulle vara en dålig idé. Det är berättelsen om ett förhållandes undergång, trasiga relationer och medberoende.

Trots att Tender Is the Night är minst lika elegant skriven som de tidigare verk jag har last av Fitzgerald, så är det något som står mellan mig och texten. Kanske är det att den börjar oerhört segt. Rosemary och hennes känslor inför Dick är föga fängslande, utan boken tar inte verklig fart förrän paret Divers hemlighet avslöjas. Kanske är det för att det inte är så mycket handling i boken. Lägg därtill en del scener som bara känns ditslängda på måfå så blir intrycket lätt osammanhängande.

Tender Is the Night är en tragisk berättelse, men då jag inte berörs av Dick Diver förblir jag kall inför hans långsamma förstörelse. Det finns bitar av berättelsen som jag tyckte om, men helheten blev ingen stor upplevelse för min del.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.