Ledarskap som din hund förstår av Charlotte Swanstein

Författare: Charlotte Swanstein
Förlag: Ica Bokförlag (2010)
Antal sidor: 95 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget. Pröva lyckan på Bokbörsen.

Charlotte Swanstein är auktoriserad hundpsykolog och hundinstruktör. I Ledarskap som din hund förstår vill hon förmedla att ha hund innebär ett stort ansvar. Som hundägare är du inte enbart skyldig att se till att hunden har det bra, utan också att det är en fungerande individ både i hemmet och i samhället. För att kunna bli det kräver hunden ledning. Ledarskap är ett heltidsjobb som omfattar alla situationer som hunden och dess flock kan hamna i. Ett bra ledarskap grundas på lyhördhet, mental närvaro, gemensamma aktiviteter, trygghet och vila.

Ledarskap som din hund förstår är en bok jag är lite kluven till. Å ena sidan innehåller den mycket vettigt. En del av de frågor som Swanstein ställer för att avgöra om du är lämplig som hundägare är sådant som en verkligen behöver fundera över. Det finns också en hel del vettiga övningar som stärker kommunikation och som aktiverar hunden. Ledarskap handlar nämligen inte om dominans, vilket många får för sig när det kommer till hundar av någon anledning, utan om att göra saker tillsammans som stärker kommunikation och respekt mellan hund och ägare. Här finns det en del vettiga tips på den typen av övningar.

Å andra sidan är jag kluven till en del som hon skriver och att Ledarskap för din hund förstår är slarvigt redigerad. Ett exempel på det sistnämnda är att om ni är två som bor ihop och jobbar heltid så måste hunden tydligen kunna följa med till jobbet, men om du lever ensam så är hunddagis och dagmatte ett alternativ?

Sedan känns det som om Ledarskap som din hund förstår trycker på att om du inte kan erbjuda ideallivet för en hund, det vill säga ingen ensamtid alls och tillgång till skog, bör du inte skaffa hund. Hur många kan erbjuda ingen ensamtid? Du måste ju åka och handla emellanåt. Det går att minimera ensamtid, men att helt utesluta den är väl omöjligt. Jag tror inte att bara för livet inte blir det ideala så innebär det inte att det blir ett dåligt hundliv. Bara du har tid att aktivera hunden och kärlek till den tror jag att en hund kan få ett bra liv.

Ledarskap som din hund förstår har både sina bra och dåliga sidor, men är ändå läsvärd.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Ledarskap som din hund förstår av Charlotte Swanstein

  1. Annette skriver:

    Ja, det var en del märkliga inställningar i den boken. Rent konkret spelar en skog ganska liten roll under sex månader per år, eller hur långt nu koppeltvångstiden sträcker sig. Dessutom, det allra roligaste våra två hundar vet är när kopplet kommer på och vi går på promenad, oavsett om det är i en skog eller i en stad. Och för det tredje, en hund sover ju enormt mycket. Jag tror nog att de tycker att det är ganska skönt att få lugn och ro ibland, och inte behöver hänga med matte eller husse hela dagarna. Det jag själv borde bli bättre på är övningar som aktiverar dem mer. Det blir visserligen automatiskt lydnads- och ledarskapsövningar när de är med mig, eftersom jag använder olika uttryck för att underlätta vardagen, som att ”gå före” eller ”stanna” eller inkallning till exempel.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jo, det kändes lite märkligt. Koppeltvång eller inte, det är ganska många hundägare som har fruktansvärt dålig pli på sina hundar och inte borde ha dem lösa i skog och mark i vilket fall som helst. Jag tror det är nyttigt att vara ute i skogen då och då, men inte att det är det viktigaste. Och hundarna vill nog som sagt ha lite lugn och ro emellanåt. Däremot köper jag nog att många inte aktiverar sina hundar tillräckligt, men det behöver ju inte vara så extrema grejer. Bara lite saker som gör att de får jobba med knoppen.

  2. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.