Saker ingen ser av Anna Ahlund

Författare: Anna Ahlund
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Antal sidor: 412 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Det är nyårsafton när Sebastian träffar en tjej som alltid kysser främlingar vid midnattsslaget. Det inspirerar honom till ett nyårslöfte: att kyssa en ny person varje månad. Något som kommer att ställa till det inte bara för honom, utan även för andra. Men det är inte allt som händer på Sibyllas allmänestetiska läroverk. Fride är så kär i Miriam att hen låter sig uppslukas av det. Yodit är ny i vängänget och försöker hitta sin plats i det. Johannes försöker bara hitta sin plats, helt enkelt, läser Karin Boye och undvika att drunkna. Aron är bror till Linn, som fick all talang. Och Linn vet inte vad hon ska göra med den.

Du, bara var Anna Ahlunds debutroman och blev förra årets stora bokbloggsvärldsälskling. Undertecknad inkluderad. Nu kommer Saker ingen ser som den svåra tvåan, ett projekt jag har följt medan det har växt fram på Instagram. Det är en annan sorts häst än debutromanen: en karaktärsdriven ensembleroman där inte mycket händer och många röster ska samsas om utrymmet.

Givetvis ror Ahlund detta i land med glans. Saker ingen ser låter oss följa ett gäng vänner som alla har sin distinkta röst och sina egna problem. Självfallet fastnar jag för vissa mer än andra (hej, Yodit, hej, Johannes), men de är alla är trevliga att läsa om. Eftersom de alla ska samsas om utrymmet känns det ibland som om vissa trådar blir lite hängande. Personer jag skulle ha velat läsa mer om får inte lika mycket utrymme. Men jag är förundrad över hur levande de känns, som om de vore mina kompisar.

Ahlund har inte en ambition att skriva normbrytande, utan snarare normskapande. Detta innebär att hon skriver ut heteronormen i sina böcker och bara låter karaktärerna vara som de är. Något som medför att det i Saker ingen ser inte framställs som anmärkningsvärt att det finns en icke-binär karaktär, att en karaktär är attraherad till både män och kvinnor och så vidare. Även om det behövs böcker som förhåller sig till heteronormen också, så tycker jag att det här är ett lysande sätt att belysa det hela på. Heteronormen framstår som så futtig när den inte finns att förhålla sig. Det är skönt med det oproblematiska.

Lägg därtill att även sex är oproblematiskt. Om du tyckte att Du, bara var het, vänta tills du läser Saker ingen ser. Det är så att det pirrar i kroppen. Kanske är det också en normskapande aspekt: att skildra sex som något fullständigt naturligt, som alla har och tar för sig av under samtyckande former. Det finns visserligen en, väldigt bra skildrad, scen där sex inte blir riktigt som en av de inblandade hade tänkt sig. Där fantasi och verklighet inte överensstämmer, och där kommunikationen fallerar.

Jag faller inte lika handlöst för Saker ingen ser som jag gjorde inför debuten, men det här är definitivt en av de mest lovande svenska författarna just nu. Anna Ahlund är någon att hålla ögonen på. (Hos mig ligger hon på auto-read-listan.)

Andra bokbloggare om Saker ingen ser

Old Adult Reads Young Adult; Sofies bokbloggenligt OSagan om Sagorna; Eli läser och skriver

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Saker ingen ser av Anna Ahlund

  1. David /OArYA skriver:

    Ja jäklar vad Anna ligger på auto-read-listan! Hon ligger t o m på ”prioritera om läsordning”-listan hos mig.

  2. Annette skriver:

    Gillar din formulering, att det är skönt med det oproblematiska, för det är det verkligen ibland. Jag ville läsa Anna Ahlunds debutbok, men den ena boken efter den andra kom emellan. Den här låter också intressant. Roligt, och en lättnad för alla gissar jag, både författaren själv, läsarna och förlaget, när uppföljaren blir riktigt bra.

  3. Får se till att läsa henne helt enkelt, du säljer bra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.