Minirecensioner – November 2018

Författare: Naomi Alderman
Förlag: Penguin Books (2016)
Antal sidor: 341 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Till en början är världen som vi känner den. Men snart slår en ny kraft rot och blomstrar, vilket förändrar människornas liv. Plötsligt börjar tonårstjejer få elektriska krafter. De kan orsaka allt från en njutbar pirrning till fruktansvärd smärta, till och med död. Och, med denna lilla vridning av naturen, börjar världen drastiskt om.

Makt berusar och förför. Medan jag läser The Power kommer jag på mig själv att titta på mina händer, undra hur det skulle kännas att kunna manipulera elektricitet med dem, och tanken är kittlande. Lätt att ryckas med i.

Det som gör Naomis Aldermans The Power så genialisk är att den egentligen bara har vridit på verkligheten ett snäpp. Det som drabbar männen i boken, i händerna på de kvinnor som missbrukar sin nyvunna makt, är inget som inte kvinnor idag utsätts för. Genom förvända strukturer och normer får Alderman oss att haja till, att bli illa till mods, att börja ifrågasätta. The Power är onekligen ett kraftfullt verk, skickligt uppbyggt och hanterat. Den har seglat upp bland mina favoritböcker.

Författare: Oscar Wilde
Förlag: Laurel Press (1987)
Antal sidor: 253 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Dorian Gray är charmant ung man, som får alla som träffar honom att bli lite förälskade i honom. När han sitter modell för konstnären Basil Hallward möter han av en slump dennes gode vän, den cyniske lord Henry. Gray slukar hans ord vilket får honom att utbrista att han önskar att han aldrig ska bli gammal. Sagt och gjort. Från den dagen åldras Basils porträtt av honom. Det tar på sig varenda synd, varenda last, medan Dorian Gray vandrar obefläckad genom livet. Ett liv som han hänger åt ett alltmer amoraliskt leverne.

Jag vet inte hur många gånger jag har läst The Picture of Dorian Gray, men när valet föll på den i min bokcirkel så blev det ytterligare en gång. Oscar Wilde har ett fantastiskt sinne för språket: han är målande och poetisk, men samtidigt så oerhört slagkraftig. Få författare kan väl kallas sådana citatmaskiner som Wilde.

Berättelsen om Dorian Gray är fängslande och spännande. En berättelse om konst och synd, om ytlighet, moral och bristen på denna. Utan pekpinnar, utan censur.

Författare: Alice Munro
Originaltitel: Runaway
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Förlag: Atlas (2014)
Antal sidor: 355 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

På fri fot består av åtta noveller. I denna novellsamling berör Alice Munro teman som frihet, tillhörighet och familjeband. Kvinnorna står i centrum där de trots, eller på grund av, sin särskilda begåvning och känslighet inte riktigt passar in. De söker frigörelse, men det är aldrig så enkelt.

Varje gång jag börjar läsa en ny novellsamling av Munro, blir jag lika imponerad. Det är en sanslös begåvat författare som inom ramen kan destillera ned kärnan i karaktärer och säga mer än hela romaner i en novell på ett tjugotal sidor. På fri fot är inget undantag, utan hon visar åter sin skarpsynthet och förmåga att skildra de små avgörande ögonblicken i människors liv, som kommer att förfölja dem under hela deras levnad.

Författare: Elliot O’Donell
Förlag: Jarrold and Sons (1975)
Antal sidor: 293 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Elliot O’Donell utgav sig för att en sann utforskare av det mystiska och reste runt i Storbritannien för att besöka hemsökta hus. Han påstod sig föra ett ordentligt arkiv över de berättelser han fick i förtroende och de mystiska händelser som han hade varit utsatt för. Efter hans död kunde man dock inte hitta några dokument som styrkte hans påståenden. Fancy that. När jag läser Scottish Ghost Stories har jag svårt att förstå hur någon någonsin kunde köpa hans narrativ. Varje berättelse inleds på snarlika sätt: han kan inte avslöja platsen för hemsökelsen eller vad personen som har berättat om det hela, för att skydda deras rykte. Överlag är känslan av bluff så påtaglig att det nästan blir skrattretande.

Överlag har Scottish Ghost Stories något av att vara skriven efter en mall över sig. Därmed är det pinsamt att erkänna att när mörkret började smyga sig på, då steg också pulsen en aning. Historierna som fick mig att skratta i dagsljus gjorde mig lite nervöst när regnet smattrade mot rutorna utanför. Illustrationerna hjälpte inte saken. Om du letar efter klassiska spökhistorier av den de flesta av oss slukar som barn, då har du hittat rätt. Men letar efter du övertygande spökhistorier, då är du vilse.

Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: You Had Me At Hello
Översättare: Lina Erkelius
Förlag: Massolit (2016)
Antal sidor: 400 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Rachel och sambon Rhys är förlovade, men grälar konstant om bröllopsplaneringen. Under ett särskilt fult gräl bestämmer sig Rachel för att slå upp förlovningen med honom. Efteråt verkar framtiden minst sagt otydlig. Något som kompliceras när Rachel får veta att ungdomskärleken har flyttat till hennes stad. Trots att de inte har träffats på tio år återupptar de sin gamla vänskap. För Rachel väcks också andra, gamla känslor till liv. Kruxet är att Ben inte ser Rachel som något annat än en vän. Dessutom är han gift med en kvinna som är lika sanslöst snygg som han själv. Bara vara vänner alltså. Det ska väl inte vara några problem. Eller?

För mig är Mhairi McFarlane ett av de stora namnen inom feelgoodgenren. Hon kan verkligen det här med att balansera humor med svärta och skapa karaktärer som jag tar till mitt hjärta. Med det sagt, så faller jag inte alls för You Had Me At Hello. Både Rachel och Ben är vältecknade karaktärer, men jag har lite svårt för det här när två personer misslyckas med att kommunicera, tillfället glider dem ur händerna och de sedan ägnar år efteråt att tråna efter den andra. Och dessutom måste ju förstås deras äkta hälfter vara skitstövlar för att vi alla inte ska ha något emot Rachels och Bens emotionella otrohet.

Författare: Per Jensen
Förlag: Massolit (2011)
Antal sidor: 200 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

För många människor likt mig är livet otänkbart utan hund. Hunden är en del av våra samhällen och våra liv. De finns där som sällskap, som sport, som vakt och jakt. De sanerar minfält och letar upp försvunna människor. Just nu befinner vi oss i en kunskapsrevolution om hundarnas biologi och psykologi. Nya forskningsrapporter kommer ständigt och det som tidigare betraktats som sanning ställs på huvudet. I Hundens språk och tankar kan du ta del av dagens kunskapsläge gällande beteende, språk och tankeförmåga hos våra fyrfota vänner.

Hundens språk och tankar var kurslitteratur i Hundens beteendebiologi 1, som jag läste under hösten. Den som har läst Per Jensen tidigare kommer känna igen en hel del av detta, men fokus på den här ligger mer på hundens utveckling och biologi. Vad det är som gör hunden till hund. Hur den troligen har utvecklats från vargen, men också på vilka sätt den skiljer sig från sin släkting. För den som älskar hundar och inte kan få nog av att veta om dem, så är det verkligen läge att läsa Per Jensens böcker. Hundens språk och tankar är inte lika populärvetenskaplig som hans andra böcker, vilket gör att den inte är fullt så lättläst, men samtidigt känns det som om den har mer kött på benen.

Författare: Marcel Proust
Originaltitel: La fin de la jalousie: Et autre nouvelles
Översättare: Madeleine Gustafsson och Karin Bong
Förlag: Modernista (2011)
Antal sidor: 225 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Slutet på svartsjukan och andra noveller får läsaren möta teman som besatthet; svartsjuka; kärlek och död. Teman som kännetecknar Prousts författarskap. Här får vi möta mondäna människor som insveps i vackra formuleringar och förflyttas till en tid som författaren tycks betrakta med nostalgi.

Jag har länge varit nyfiken på Marcel Proust, men måste säga att jag inte riktigt fastnar för Slutet på svartsjukan och andra noveller. Karaktärsporträtten är ofta bleka. Känslan av att betrakta alla händelser utifrån gör mig främmande inför texten. Den enda novell som riktigt dröjer sig kvar hos mig är den om greve Baldassare Silvande, som får veta att han är döende. Senare upphävs dödsdomen och det kanske var så att han aldrig var sjuk till att börja med. Jag tycker mycket om vändningarna som sker genom novellen, men det här gör mig då inte sugen på att ta itu med Prousts mastodontverk På spaning efter den tid som flytt.

Författare: Christin Ljungqvist
Förlag: Gilla Böcker (2017)
Antal sidor: 414 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Från hela världen, på flykt undan krig eller för att skapa ett bättre liv för sina barn, kommer en strid ström människor till hotell Vita Tigern i Göteborg. Avalon är uppvuxen inom dess fyra väggar. Hon har lekt i lobbyn, hjälpt till i köket och följt med pappa när han hämtar resande från luftskeppen. På nyårsnatten brakar en svävare ner i isen vid Götaälvbron, och tillsammans med sina vänner börjar Avalon leta efter föraren. Under sökandet snubblar hon över en familjehemlighet som visar sig större än hon ens kunnat föreställa sig.

Sedan tidigare har Christin Ljungqvist slagit mig med häpnad med sin stilistiska prosa, så förväntningarna på Vita Tigern är onekligen höga. Men nja, det når inte riktigt upp till det. Världsbygget är fint och karaktärerna är vältecknade och så. Avalon känns dock barnslig och naiv i sin karaktär vilket blir lite svårköpt efter ett tag. Men det är en spännande och lättläst bok, som säkert kommer nå hugade läsare.

Författare: Elsa Billgren
Förlag: Bonnier Fakta (2013)
Antal sidor: 142 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Elsa Billgrens vintage är en färgsprakande, personlig och förförisk guide till att shoppa, vårda och bära vintage. Elsa berättar initierat och kunnigt om vintagekläder och delar frikostigt med sig av sina bästa tips på hur du fyndar, vårdar och bär vintagekläder på bästa sätt. Läs om hur du ser skillnad mellan en äkta och en falsk Louis Vuitton-väska, hur du hittar den perfekta brudklänningen och lär… dig rädda en trasig dragkedja med hjälp av ett stearinljus. Personliga anekdoter och tankar varvas med matnyttig modefakta och konkreta tips. (baksidestexten)

Jag är rädd för att jag inte riktigt håller med baksidestexten om Elsa Billgrens vintage. Nog för att jag tycker att det här är inspirerande, men matnyttig och konkret? Det vore att ta i lite väl. Istället känns det som om Elsa Billgren skrapar på ytan för hur du bär dig åt för att vintagefynda. Men det är en bok som ändå spritter av entusiasm och de vackra bilderna får i alla fall mig att vilja ge mig ut och leta i vintagebutikerna…

Författare: Elsa Beskow med flera
Illustratör: Elsa Beskow
Redaktör: Sara Hedenberg och Annika Lundeberg
Serie: Tripp, trapp, trull, #2
Förlag: Bonnier Carlsen (2010)
Antal sidor: 141 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Redaktörerna Sara Hedenberg och Annika Lundeberg har i Elsa Beskows sagoskatt valt ut några av hennes mest älskade sagor och de visor som hon illustrerade. Med hjälp av ett kort, men mycket föredömligt, förord placerar de in Elsa Beskow, hennes illustrationer och sagor i sin tid och uppmuntrar föräldrar att diskutera med barnen om hur det var förr i tiden. Fler sagosamlingar och gamla barnböcker borde innehålla den typen av förord i min mening.

I denna andra del av Bonnier Carlsens utgivning av Elsa Beskows sagor, får jag verkligen nostalgikänsla. Som barn älskade jag berättelserna om tant Grön, tant Brun och tant Gredelin och här får vi stifta bekantskap med dessa älskvärda karaktärer. Här ingår även Olles skidfärd, som passar lite särskilt bra i dessa tider. Beskow var inte bara en fantastisk berättare, utan också en oerhört begåvad illustratör med ett otroligt sinne för detaljer. De här böckerna är verkligen en fest för öga och hjärna.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Minirecensioner – November 2018

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Tisdagstrion: Bokomslag i min favoritfärg - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: April 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  4. Pingback: The Happy Prince and Other Tales av Oscar Wilde - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  5. Pingback: Lord Arthur Savile's Crime and Other Stories av Oscar Wilde - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  6. Pingback: The Plays of Oscar Wilde - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  7. Pingback: Månadsrapport: December 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.