The Happy Prince and Other Tales av Oscar Wilde

Omslagsbild The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde, där The Happy Prince and Other Tales ingår

Författare: Oscar Wilde
Förlag: Bounty Books (2014)
Antal sidor: 96 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

The Happy Prince and Other Tales är en sagoliknande novellsamling av Oscar Wilde som först publicerades 1888. Dessa fem berättelser riktar sig till barn. På ytan är det berättelser om prinsar, jättar, näktergalar och rosor, men under dem finns en del sanningar om livet och hur man bör leva det. Historierna är ofta vackert skrivna, men innehåller också ett stråk av Oscar Wildes berömda ironi.

The Happy Prince and Other Tales inleds med den novell som fått ge samlingen sin titel, The Happy Prince. En svala har dröjt sig kvar i England för länge. På sin väg söderut stöter den på statyn av Den glada prinsen, som tvingas åskåda människans lidande från sin höga plats. Den gyllene statyn ger svalan i uppdrag att hjälpa de fattiga genom att ta bort dyrgripar från statyn. Det är en berättelse om att hjälpa andra och att vänlighet lönar sig i slutändan.

The Nightingale and the Rose är en av mina absoluta favoritnoveller som någonsin har skrivits. I den hör en näktergal en student begråta att han inte har en röd ros att ge sin älskade. Rörd av hans kärlek, bestämmer sig näktergalen för att ge honom en röd ros. Oavsett vad det kommer att kosta henne. Det är en vacker, vemodig saga med ett förvånansvärt mörkt slut. En novell som lever sig kvar hos mig och drabbar mig oavsett hur många gånger jag läser den.

I The Selfish Giant har titelns jätte en oerhört vacker trädgård, men han vill inte låta barnen leka i dem. Efter att ha byggt en mur runt dem kommer inte våren till hans trädgård. Jag tycker den här är kanske lite svagare än resten av samlingen, men det är fortfarande en fin berättelse om gemenskap och att dela med sig.

The Devoted Friend innehåller en berättelse i en berättelse. Vattensorken är ytterst självisk och för att försöka rädda honom, berättar en hämpling sagan om lille Hans och hans vän mjölnaren. Det är ett försök att illustrera vad sann vänskap är och hur ojämlika relationer kan vara.

The Remarkable Rocket handlar om en fyrverkeripjäs som ska skjutas upp för att fira bröllopet mellan en prinsessa och en prins. Helt uppfylld av sin egen betydelse, vägrar raketen lyssna på de andra fyrverkeripjäsernas råd. Trots att den innehåller mycket av Oscar Wildes kännetecknande vitsiga dialog, tycker jag att det är det svagaste kortet. Det är otydligt vad denna saga vill säga mig som läsare.

The Happy Prince and Other Tales är en vackert skriven sagosamling, lite i H. C. Andersens anda, som kommer att tilltala såväl gammal som ung.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Annat recenserat ur The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde

The Picture of Dorian Gray (recension)

The Happy Prince and Other Tales

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories

A House of Pomegranates

The Plays

The Poems

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Happy Prince and Other Tales av Oscar Wilde

  1. Pingback: A House of Pomegranates av Oscar Wilde - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: The Collected Poems of Oscar Wilde - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.