Time of Contempt av Andrzej Sapkowski

Omslagsbild Time of Contempt av Andrzej Sapkowski

Författare: Andrzej Sapkowski
Originaltitel: Czas pogardy
Översättare: David French
Serie: The Witcher, #4
Förlag: Gollancz (2020)
Antal sidor: 331 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ciri lär sig alltmer att kontrollera sina mäktiga krafter, under Yennefers vaksamma öga. Men de som eftersöker Cintras förlorade lejonunge blir alltfler och många har inte hennes väl i åtanke. Geralt och Yennefer får försöka nysta upp vem den mäktige fiende är som jagar henne så ihärdigt. Ciri är ett profetians barn – hennes krafter har förmågan att förändra världen de lever i eller förgöra den. Om hon får leva, får tiden utvisa vilket det blir.

I Time of Contempt upplever jag att Andrzej Sapkowski blir mer stilistiskt säker och att strukturen fungerar bättre. Vi får ta del av flera olika synvinklar, som var för sig ger ytterligare en pusselbit till vad det är som pågår. Det politiska spelet bakom kulisserna är komplicerat, och Geralt blir mot sin vilja indragen i det hela. Samtidigt försöker han ta reda på vem magikern Rience är och vem som har gett honom i uppdrag att spåra upp Ciri.

Time of Contempt är fylld av intriger, förräderi, manipulationer. Inte lätt för en ganska rättfram häxkarl som bara vill dräpa monster. Inte helt lätt för läsaren att följa med i alla gånger, heller, även om jag tycker att det klarnar allt mer vad det är som pågår. Ibland känns det som om det slängs in namn och hänvisningar som inte får några förklaringar. Det här är en bokserie som kräver tålamod, därför att jag vet att jag kommer bli belönad med svaren om inte i denna bok, så i nästa.

Kvinnosynen i Time of Contempt har inte förbättrats gentemot tidigare böcker. Kvinnor är fortfarande framförallt vackra, intresserade av sitt yttre, manipulativa och intresserade främst av att attrahera män. Även för en så mäktig person som Yennefer tycks relationen till Geralt vara hennes främsta kännetecken. Sedan förekommer det sexuellt våld i denna bok framemot slutet, på ett sätt som visar att Sapkowski inte riktigt verkar ha koll på det här med samtycke…

Jag lyfter fram det problematiska i denna böcker, men om sanningen ska fram så är jag ohjälpligt fast och jag tyckte riktigt bra om Time of Contempt trots att jag retade mig på vissa saker.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

The Last Wish (recension)

Sword of Destiny (recension)

Blood of Elves (recension)

Time of Contempt

Baptism of Fire (recension)

The Tower of the Swallow (recension)

The Lady of the Lake (recension)

Season of Storms (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Time of Contempt av Andrzej Sapkowski

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: Baptism of Fire av Andrzej Sapkowski - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.