The Tower of the Swallow av Andrzej Sapkowski

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild The Tower of the Swallow av Andrzej Sapkowski

Författare: Andrzej Sapkowski
Originaltitel: Wieża Jaskółki
Översättare: David French
Serie: The Witcher, #6
Förlag: Gollancz (2020)
Antal sidor: 436 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I en avlägsen stuga, i ett träsk, lever en eremit. När han hittar en ung, svårt sårad kvinna väljer han att ta hand om henne. Hennes berättelse och identitet är förvånande, likaså de faror som hon drar med sig. Samtidigt fortsätter Geralts sökande efter Ciri, tillsammans med sin osannolika trupp allierade. Även Yennefer försöker på egen hand söka efter Ciri, som hon ser som sin dotter. Men hon får vara bra försiktig när alla anser henne vara en förrädare.

Andrzej Sapkowski är en förvånansvärt experimentell författare. Han provar hela tiden nya sätt att berätta sin historia på. The Tower of the Swallow inleds med att vi återvänder till Ciri, när hon läker från sina skador. Hon återberättar vad hon har hittills varit med om under de månader som har gått. Samtidigt rör vi oss mellan vad som händer både Geralt och Yennefer. Detta hoppande mellan perspektiv och var i tidslinjen berättelsen utspelar sig, torde var förvirrande men Sapkowski låter inte läsaren vara förvirrad länge.

Till min förvåning är det faktiskt berättelsen om Ciri som håller mig mest fängslad med The Tower of the Swallow. Vad hon har varit med om suger tag i mig, särskilt i och med introduktionen av den vedervärdige antagonisten Bonhart. Likaså följer jag Yennefers del med intresse. Geralts spår är nog så spännande, men även det börjar kännas lite tjatigt med detta ständiga resande och sökande.

Även om serien hittills inte har varit helt oblodig, så är nog The Tower of the Swallow den blodigaste och mest våldsamma hittills. Människor torteras, lemlästas och bränns levande. För mig blir beskrivningarna av blodspillan lite tradiga och onödiga, vilket gör att jag skummar de bitarna. Och det är det som drar ned betyget på denna del i serien för min del.

För annars är nog The Tower of the Swallow en av de starkaste delarna i serien. Nu ser jag fram emot hur Sapkowski ska knyta ihop säcken i The Lady of the Lake.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

The Last Wish (recension)

Sword of Destiny (recension)

Blood of Elves (recension)

Time of Contempt (recension)

Baptism of Fire (recension)

The Tower of the Swallow

The Lady of the Lake (recension)

Season of Storms (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på The Tower of the Swallow av Andrzej Sapkowski

  1. Lena skriver:

    Är lite sugen på att läsa serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.