Baptism of Fire av Andrzej Sapkowski

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild Baptism of Fire av Andrzej Sapkowski

Författare: Andrzej Sapkowski
Originaltitel: Chrzest ognia
Översättare: David French
Serie: The Witcher, #5
Förlag: Gollancz (2020)
Antal sidor: 352 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter kuppen på Thaned som krossade besvärjarnas samfund, ligger häxkarlen Geralt svårt sårad i Brokilonskogen. Mörker har fallit över världen. Krig rasar över hela kontinenten, magins framtid hotas och de besvärjare som överlevt är fast beslutna att skydda den. Många placerar sitt hopp hos Ciri, arvtagare till Cintras tron. Hon är försvunnen, men ett rykte florerar om att hon befinner sig vid Nilfgaards hov och gör sig redo att gifta sig med dess kejsare. Oavsett hur skadad Geralt är, måste han ge sig av på ett räddningsuppdrag.

Baptism of Fire tar vid där Time of Contempt slutade. Med tanke på hur mycket jag brukar ogilla fantasyromaner som egentligen är en enda lång resa, borde jag inte gilla det här fullt så mycket som jag gör. Men det är något med den här boken som suger in mig i den, kanske för att den mestadels berättas från Geralts synvinkel. Ciris liv med banditerna börjar nämligen tråka ut mig en aning, och då har det ju ändå inte pågått så länge.

I Baptism of Fire formar också Geralt en form av brödraskap, bestående av osannolika personligheter. Vi har poeten Dandelion, bågskytten Milva, den mystiske Regis och den svarte riddaren själv som terroriserat Ciris drömmar, Cahir. Alla har personligheter som är underbara att lära känna och relationerna som byggs upp är fängslande. Jag älskar särskilt hur Dandelion tillför komiska inslag, samtidigt som han inte är rädd för att trycka till Geralt när han beter sig oresonligt. Vilket han gör tämligen ofta i den här boken.

Vi får också vet vad som hände med Yennefer i Baptism of Fire. Kapitlen hon är med i är få, men de är också de som avslöjar mycket av vad det är som egentligen pågår. Det kan vara lite komplicerat att hänga med i dessa, men när man knäcker koden är det värt det.

Efter att ha läst Baptism of Fire, vill jag bara hugga in på nästa bok i serien. Det här har blivit ett guilty pleasure of mine.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

The Last Wish (recension)

Sword of Destiny (recension)

Blood of Elves (recension)

Time of Contempt (recension)

Baptism of Fire

The Tower of the Swallow (recension)

The Lady of the Lake (recension)

Season of Storms (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Baptism of Fire av Andrzej Sapkowski

  1. Pingback: Sword of Destiny av Andrzej Sapkowski - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.