Slow fashion av Jennie Johansson och Johanna Nilsson

Omslagsbild Slow fashion av Jennie Johansson och Johanna Nilsson

Författare: Jennie Johansson och Johanna Nilsson
Förlag: Ordfront förlag (2019)
Antal sidor: 183 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Varje år kastar den genomsnittlige svensken hela åtta kilo kläder rakt ner i soporna. Kanske är plaggen av så dålig kvalité att de går sönder redan efter en användning, eller så håller de bara inte för de allt snabbare trendväxlingarna. Innerst inne vet vi att allt detta köp-och-slängande är ohållbart men hur ska vi göra i stället? I en bok som är lika delar modemanifest och praktisk handbok besvarar Jennie Johansson och Johanna Nilsson frågor som: Vad är för- och nackdelarna med bambuviskos? Vad är fegmärkning, greenwashing, och hur lagar man ett par jeans så att det blir riktigt snyggt? Helt enkelt hur får man sin garderob att hålla längre? Oavsett om du är en modeälskande klädnörd eller om kläder bara är något du använder till att skyla din kropp, är denna bok en ovärderlig hjälp på vägen mot ett mode där eftertanke, medvetenhet och miljö står i fokus.

Jag är en sådan person som älskar kläder och att plocka ihop outfits. Detta har lett till att utöver böcker, så består nog största delen av min konsumtion av kläder. En kläder som inte är hållbar i längden. När jag fick höra talas om Slow fashion insåg jag snabbt att det var en bok jag behövde läsa.

Och Slow fashion är nog så fascinerande läsning. Det handlar dels om vår konsumtion, dels om vilka material som är bättre för miljön och klimatet. Många gånger snurrar huvudet därför att det är mycket att tänka på. Naturmaterial är i allmänhet bra, men tänk på att bomull konsumerar mycket vatten vid tillverkning och att det alltid är bäst att välja ekologiskt. Visste du att läderprodukter ofta borde sorteras som miljöfarligt avfall eftersom man vid garvningen använder ett slags bly som vid förbränning blir oerhört giftigt? Förstå att huvudet snurrar!

Och jag älskar det. Jag älskar faktiskt hela Slow fashion. För det är inga pekpinnar eller skuldbeläggningar här. Jennie Johansson och Johanna Nilsson älskar kläder minst lika mycket som jag, men har insett att slit-och-släng-mode inte är hållbart för någon i längden. Något som jag älskar med den här boken är att det nog är den första bok om hållbarhet jag läst som skriver att du inte måste blir minimalist för att bli hållbar. Du måste bara konsumera smartare. Vill du byta ut din garderob ofta, gör det genom att handla begagnat. Och rent ärligt, är det inte roligare att fynda något mer unikt till sin garderob än plagg som alla har på sig? Plus, tänk på att lagningar kan hålla liv i älsklingskläder länge.

Det handlar om att ifrågasätta sina konsumtionsmönster och tänka ett varv extra. Slow fashion blir som en uppmuntrande kompis som hejar på en. Jag älskar den.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Slow fashion av Jennie Johansson och Johanna Nilsson

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.