Shadow and Bone, säsong 2

Kan innehålla spoilers för säsong 1.

Shadow and Bone, säsong 2

Skapare: Eric Heisserer
Skådespelare: Jessie Mei Li, Archie Renaux, Freddy Carter
Produktionsår: 2023
Säsong: 2
Antal avsnitt: 8
Längd: 476 minuter

Mal och Alina har tagit sin tillflykt till Novy Zem. Där hoppas de kunna bygga ett nytt liv. Men Alina blir alltmer övertygad om att Skuggmästaren inte dog i Sänkan. Skrämmande visioner av honom förföljer henne när hon sover. Och mer än en nation söker efter Solkallaren. I Ketterdam, försöker Kaz Brekker och hans gäng tjuvar återta sitt revir efter att Pekka Rollins har utnyttjat deras frånvaro. Men hindren är många och svåra, och kommer kräva all av Kaz list för att få dem ur den knipa de nu befinner sig i.

Leigh Bardugos grishauniversum är en av mina absoluta favoritvärldar. Därför var jag måttligt imponerad av första säsongen av Shadow and Bone, som inte riktigt förmådde att fånga böckernas storhet. I säsong två, däremot, har seriemakarna lärt sin läxa. De har tagit vad som var bra med den första säsongen och skruvat upp volymen.

Den lyckas balansera de olika berättelserna på ett mycket bättre sätt än vad den tidigare säsongen gjorde. Jessi Mei Li gör sitt bästa för att bära upp Alinas portion av berättelsen, men det är helt klart det minst intressanta med den här säsongen. Freddy Carter som Kaz Brekker och hans gäng tjuvar är definitivt de som stjäl showen. Fördjupandet av den här underbara världen och de vackra specialeffekterna gör också världsbygget så mycket mer tillfredsställande i denna säsong.

Länge är den här säsongen en klar fullpoängare. Det är inte förrän på slutet som det blir klart att de inte riktigt kommer ro det här ambitiösa projektet i land. En del av det beror på valet att slå ihop de olika berättelserna från Stormens öga och Ur askan, vilket gör att just Alinas berättelse känns forcerad. De två sista avsnitten lyckas inte heller leva upp till de tidigare avsnittens tyngd och spänning. Det nästsista avsnittet består bara av den ena actionsekvensen efter den andra och är riktigt tråkig att se. I det sista avsnittet är det lite typiskt dags att para ihop alla i olika romantiska konstellationer.

Men med en rejäl cliffhanger, och ett kvalitetslyft från första säsongen, kommer det att bli i närmast olidligt att vänta på säsong tre av Shadow and Bone.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra säsonger

Säsong 1 (recension)

Säsong 2

Säsong 3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.