Star Trek Into Darkness

Star Trek Into darkness

Betyg: ☆☆☆☆
Regissör: J. J. Abrams
Skådespelare: John Cho, Benedict Cumberbatch, Bruce Greenwood, Simon Pegg, Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Anton Yelchin
Produktionsår: 2013
Längd: 132 minuter

Finns till exempel på CDON eller Ginza.

Handling

När besättningen på Enterprise har kommit hem efter en resa, dröjer det inte länge förrän Stjärnflottans skakas av en terrorattack. Otaliga liv har gått förlorade och något tyder på att hotet har kopplingar till flottan. I en personlig vendetta, leder kapten Kirk en jakt till en krigszon för att fånga den man som ligger bakom. Men är allt verkligen som det verkar? Konflikten verkar ha sina rötter i något som hände för hundratals år sedan.

Kommentarer

Star Trek Into Darkness var inte riktigt vad jag hade väntat mig. Egentligen hade jag väldigt dålig koll på vad filmen skulle handla om när jag började titta på den. Det enda jag visste var vem skurken var. Jag hade fått intrycket att det skulle riktas en serie terrorattacker mot Stjärnflottan och att det skulle leda till en jakt på gärningsmannen. Riktigt så enkelt var det inte.

Istället upptäckte jag att berättelsen var lite mer komplex än så. Vem är skurken? Vem går det att lita på? Det känns som om ingenting är som det verkar och jag slappnar inte av för en sekund. Istället sitter jag som på nålar, otålig i väntan på att få veta hur saker och ting ligger till.

Benedict Cumberbatch är en av mina favoritskådespelare och han gör mig definitivt inte besviken. Som den enigmatiske terroristen John Harrison gör han definitivt en av de starkaste prestationerna. Välartikulerad, iskall och manipulativ med en glimt av bottenlöst raseri som skymtar till. Kanske att jag inte tycker att han är lika bra som vanligt, men actionfilmer brukar inte ge största utrymme för lysande skådespeleri. Men ändå en riktigt bra prestation.

Även om jag gillar Benedict Cumberbatch i rollen, han gör verkligen ett bra jobb, så tycker jag det är besvärande att en vit man spelar en indisk karaktär. Jag vet, jag vet, den ursprungliga skådespelaren hoppade av precis i sista minuten, men ändå. Det finns mer än en duktig indisk skådespelare i Hollywood.

Jag stör mig också på hur kvinnorna porträtteras i filmen. De kvinnor jag kommer ihåg: sörjande mamman. Uhura som nästan helt och hållet har delegerats till flickvänrollen (hade hon överhuvudtaget någon längre replik som inte rörde Spock eller Kirk?). Tvillingarna som Kirk låg med och vars enda repliker var att be honom komma tillbaka till sängen. Carole Marcus som skulle föreställa en kompetent vapenexpert, men vars kompetens dränktes i budskapet att hon var så sexuellt attraktiv att både Kirk och Bones ville ligga med henne.

Men jag gillar hur besättningen har blivit en familj och den utveckling som vänskapen mellan Kirk och Spock genomgår. Snacka om bromance. Stundtals blir det riktigt gripande. Det blir en bra balans till all action. Något annat som balanserar? Scotty. Simon Pegg är i högform som den skotske chefsteknikern.

Det märks kanske att Star Trek Into Darkness är en uppföljare, men det är ändå en bra, spännande film där Benedict Cumberbatch får chansen att sträcka sina vingar som skurk.

Andra som har bloggat om Star Trek Into Darkness

23 minuter

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Star Trek Into Darkness

  1. Jag borde verkligen se den föregående filmen då den här verkar vara riktigt bra ^^

  2. Pingback: Månadsrapport: September 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.