Svartkrut och eld av Naomi Novik

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Svartkrut och eld av Naomi Novik

Författare: Naomi Novik
Originaltitel: Black Powder War
Översättare: Lottie Eriksson
Serie: Temeraire, #3
Förlag: Bonnier Carlsen (2008)
Antal sidor: 358 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter sitt händelserika äventyr i Kina, fördröjs kapten Will Laurence och draken Temeraires resa hem av en mystisk kurir. Kuriren medför en akut order från Storbritannien. Tre värdefulla ägg har köpts av ottomanska riket. Laurence och Temeraire måste därför ta omvägen förbi Istanbul för att kunna föra hem den dyrbara lasten till England. Men tiden är knapp, då äggen behöver komma hem innan de kläcks. Men uppdraget kantas av katastrof, mycket tack vare de djävulska intrigerna från den kinesiska draken Lien. Hon beskyller Temeraire för sin kaptens död och har svurit att ta hämnd, om det så involverar att alliera sig med Napoleon. Vägen hem för Laurence och Temeraire blir lång och kantad av faror.

Svartkrut och eld är den tredje delen i serien och nu återvänder Naomi Novik till den mer militära vinklingen i berättelsen. Något jag kanske inte är helt odelat förtjust i. Det blir många luftstrider, många manövrar, och tyvärr är inte det något som jag tycker är allra mest intressant att läsa om här i världen.

Vad jag tycker om med Svartkrut och eld är utvidgningen av världen. Vi får möta nya drakbekantskaper (och också en del nya spännande människor) och lära oss mer om vilddrakar. Detta väcker alltfler frågor kring drakars intelligens, men också deras behandling av människor. Det här är en tråd i berättelsen som jag tycker är mycket lovande, men det finns också utrymme för att hanteringen av det kommer att gå åt pipan.

Relationen mellan Laurence och Temeraire är i Svartkrut och eld, liksom de andra böckerna, den stora behållningen med serien. Även om den inte längre är friktionsfri, så är den varm och ömsint. Jag är väldigt svag för en riktigt bra berättelse om vänskap.

Svartkrut och eld är inte riktigt lika bra som de två tidigare delarna, men det är ett fartfyllt och underhållande äventyr som jag slukar ivrigt.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

His Majesty’s Dragon (recension)

Throne of Jade (recension)

Black Powder War

Empire of Ivory

Victory of Eagles

Tongues of Serpents

Crucible of Gold

Blood of Tyrants

League of Dragons

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.