Tematrio: Anna, Karin, Elisabeth

TematrioJag fortsätter med mitt lilla återfall och får nog finna mig i att jag är däckad idag med. Men jag orkar nog börja dagen med en tematrio ändå. Jag passar på att gratulera Lyran på namnsdagen i efterskott, då vi denna vecka utgår från hennes namn när vi ska berätta om tre böcker/texter vars huvudpersoner eller författare heter Anna, Karin eller Elisabeth!

Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins är en riktig mysbok. Anna ska precis börja sitt sista år på high school när hennes pappa får för sig att skicka henne till Paris för att studera vid den amerikanska skolan. Hon talar inte ett ord franska, men när hon möter Etienne St. Claire kanske det inte blir så dumt ändå. Paris, fluff – precis vad som kan behövas i höstmörkret.

Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn är en fiktiv skildring av Karin Boyes år i Berlin, där hon brottades med sina homosexuella känslor och gick i psykoanalys. Det är en väldigt välskriven historia som jag verkligen rekommenderar om du är intresserad av Karin Boye som person.

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein utspelar sig under andra världskriget. En kvinnlig spion har tillfångatagits i det nazistockuperade Frankrike. Hon torteras tills hon är beredd att berätta om allt: om sin vänskap med piloten Maddy och Verity. Starkt om kvinnlig vänskap och berättad på ett synnerligt skickligt vis.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Tematrio: Anna, Karin, Elisabeth

 1. Det blev ju en bra varierande trio.

 2. Sara Pepparkaka skriver:

  Anna och den franska kyssen tänkte jag lite på till min trio. Men det blev tre andra Annor.

 3. Sanna skriver:

  Wein låter intressant (och ganska hemsk)

 4. Boklysten skriver:

  Kodnamn Verity skulle jag vilja läsa!

 5. Monika skriver:

  Kodnamn Verity. Igen. Jag måste nog flytta den uppåt i läslistan.

 6. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Kolterjahn har jag läst, men inte de båda andra. kul med tips på nytt

 7. Åsa skriver:

  Tre olästa för mig. Weins bok blir jag nyfiken på. Tack för tips! 🙂

 8. Lena skriver:

  Anna och den franska kyssen har jag läst och den var jättemysig.

 9. Bokdamen skriver:

  Intressant trio, tre böcker som jag inte läst. Blir lite extra nyfiken på Kodnamn Verity. 😉

 10. Kodnamn Verity har jag läst, var besviken i början, men det rättades till när hon bytte berättare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.