Tematrio: Damernas

 Igår var det måndag och det innebar en ny tematrio hos Lyran. Jag var dock inte hemma särskilt mycket under gårdagen så det fick bli att jag postade idag. Veckans uppmaning löd: Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett kvinnoförnamn i titeln!

Svårt just därför att det visade sig att jag hade otroligt många bra titlar att välja på. Till sist slutade det med att jag valde tre författare vars efternamn börjar på G, men med vitt skilda ämnen. Det blir deckare, mobbning och filosofi – hyfsad spridning på ämnena.

For the Sake of Elena av Elizabeth George utspelar sig på Camebridgeuniversitetet, där en ung döv student har blivit mördad. Lynley och Havers tvingas utreda ett fall där mordoffrets komplicerade personlighet och relationer försvårar det hela. En av mina favoriter av George. Extraroligt blir det att läsa på engelska när den svenske professorn börjar svära.

Jenny av Jonas Gardell var min första bekantskap med Gardell. Juha får ett brev från Jenny där det uppdagas en hel del hemskheter. En sådan bok som jag inte kunde lägga ifrån mig, utan läste oavbrutet i timmar medan regnet slog mot rutorna. Mycket otäck och den påverkade mig på ett sätt som få böcker har gjort.

Sofies värld av Jostein Gaarder är en underbar bok. Konceptet är som sådant att det både ska vara en lärobok i filosofi och en skönlitterär berättelse. Huvudpersonen Sofie får hem en filosofikurs i brevlådan och ger sig ut på en surrealistisk resa där hon börjar begrunda livets stora frågor. En av mina stora favoriter när jag gick i högstadiet och jag tror nog att jag skulle tycka bra om den idag.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tematrio: Damernas

 1. Monika skriver:

  Jenny ska jag läsa, det bestämde jag ju efter att jag läst En komikers uppväxt. Tack för påminnelsen!

 2. Lena skriver:

  Gillar Elizabeth George och har läst ganska många böcker av henne….dock inte denna. Gardell har jag inte läst men två stycken väntar i bokhyllan.

 3. Sara Pepparkaka skriver:

  ”Sofies värld” tyckte jag också mycket om!

 4. Henrik Johansson skriver:

  Jag blir mest nyfiken på Sofies värld – nu blir iofs osäker, den kanske faktiskt står någonstans i bokhyllan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.