The Good Nurse

The Good Nurse

Regissör: Tobias Lindholm
Manusförfattare: Krysty Wilson-Cairns
Skådespelare: Eddie Redmayne, Jessica Chastain
Produktionsår: 2022
Längd: 121 minuter

Amy Loughren arbetar som sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Parkfield Memorial Hospital i New Jersey. Hon är bra på sitt jobb, även om det är tufft. Samtidigt försöker hon hålla sitt eget hälsotillstånd hemligt av rädsla för att förlora jobbet. När hon får en ny kollega vid namn Charles Cullen, får hon också en vän och stöd i sina svårigheter. Men snart börjar hon bli misstänksam. Patienter som är på bättringsvägen dör allt oftare under deras skift. När polisen börjar utreda ett misstänkt dödsfall, börjar Amy inse att hennes vän kanske inte är den hon har trott. Han kanske är en mördare.

Charles Cullen är en amerikansk seriemördare, som i sin roll som sjuksköterska är dömd för att ha mördat 29 av sina patienter. Han har dock erkänt ett fyrtiotal mord, och den verkliga siffran kan ligga så högt som på över 400 personer. The Good Nurse är baserad på en bok av Charles Graeber. Efter att ha läst Sjuksköterskan av Kristian Corfixen, såg jag att den här filmen skulle släppas på Netflix och bestämde mig för att se den.

The Good Nurse har två lysande huvudrollsinnehavare. Eddie Redmayne är, som alltid, fantastisk som Charles Cullen. Han lyckas växla mellan det sympatiska och det labila på ett övertygande vis. Jessica Chastain är också väldigt bra som Amy Loughren, hans kollega som till sist fick honom fälld.

Jag är inte tillräckligt bekant med Charles Cullen och hans brott för att kunna avgöra sanningshalten i The Good Nurse. Men som film är det spännande och dramatiskt, och suger riktigt tag i tittaren. Fotot är snyggt och sjukhusmiljöerna övertygande skildrande. Liksom med Sjuksköterskan väcker den här filmen frågor kring hur så många kan misstänka att en sjuksköterska dödar patienter, utan att någon slår larm.

The Good Nurse är en riktigt bra dramafilm med två fantastiska skådespelare i huvudrollerna. Väl värd att se.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.