Författare: Kristian Corfixen
Originaltitel: Sygeplejersken
Översättare: Kajsa Landin
Förlag: Lava förlag (2020)
Antal sidor: 266 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
2015 grips sjuksköterskan Christina Aistrup Hansen under misstanke för att ha mördat patienter. Då har kollegor i åratal skämtat om att passen med Christina är så dramatiska och att det alltid tycks ske hjärtstopp på hennes pass. Vissa har till och med misstänkt att hon har dödat patienter medvetet i flera år, utan att agera. Kristian Corfixen rekonstruerar i denna dokumentära roman det nattpass som ledde till att sjuksköterskan senare kom att dömas till 12 års fängelse. Alla huvudpersoner i utredningen deltar, inklusive Christina själv. Här blottläggs polisutredningen och flertalet detaljer som inte tidigare varit kända för allmänheten.
Sjuksköterskan dök upp i mitt flöde på Facebook strax efter den hade kommit ut på svenska, i någon reklam för en ljudbokstjänst. Den väckte direkt min nyfikenhet. När jag ändå var biblioteket för att hämta ut en reservation, passade jag på att låna den.
Sjuksköterskan är minst lika spännande som en thriller och tusen gånger mer otäck eftersom den är sann. Det är en bok som knappt går att lägga ifrån sig. Alla vändningar som fallet tar får nästan läsaren att hålla andan av spänning. Samtidigt är det ofattbart hur många som har gått runt med misstankar mot Christina, utan att riktigt agera.
En del av det som gör Sjuksköterskan så svår att lägga ifrån sig är att läsaren gärna vill försöka förstå vad som drev Christina till att göra det. Är det något slags Münchausen by proxy? Det tycks som om hon använder sina offer för att självförhärliga sig själv och för att få briljera med sina kunskaper, vilket är motbjudande. Eller som att hon ska vara den som räddar dem. Att hon väljer dem som är på bättringsvägen, människor som är äldre, gör det än mer grymt.
Sjuksköterskan är en oerhört spännande dokumentärroman som verkligen griper tag i läsaren och är omöjlig att lägga ifrån sig.
läskigt, knappt man vågar läsa
Ja, det är verkligen otäckt. Just eftersom man verkligen förväntar sig att sjuksköterskor ska ha människor bästa i åtanke.