The Return of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Författare: Arthur Conan Doyle
Serie: Sherlock Holmes, #5
Förlag: Dorset Press (2009)
Antal sidor: 474 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Tre år har gått sedan Sherlock Holmes mötte sitt öde när han konfronterade den ondskefulle professor Moriarty vid Reichenbachfallen. Watson försöker gå vidare med sitt liv och roar sig med att använda vad han har lärt sig av sin vän för att försöka undersöka diverse fall. Det senaste är det mystiska mordet på Ronald Adair. När han besöker brottsplatsen springer han på en underlig man och Sherlock Holmes gör sitt återinträde i hans liv. I The Return of Sherlock Holmes får vi följa 13 av deras fortsatta äventyr.

Av dessa noveller har jag visst läst fyra tidigare, eftersom jag tidigare har ägt en svensk novellsamling som samlat Sherlock Holmes-noveller från lite kors och tvärs över samlingarna. Men i övrigt är The Return of Sherlock Holmes en ny bekantskap som bjuder på en del spännande bekantskaper. När jag läser slås jag av att jag verkligen älskar artonhundratalsengelska och hur karaktärer beskrivs. Det är aggressiva näsor hit och dit. Verkligen underbart. Däremot börjar jag tröttna lite smått på hur varenda kvinna som Watson och Holmes i princip möter är ”lovely.”

Det är också fruktansvärt kul att läsa The Return of Sherlock Holmes då tv-serien Sherlock hänvisar till många av novellerna häri, och dessutom har flera avsnitt baserade på dem. Såsom The Adventure of the Six Napoleons där någon går och slår sönder gipsbyster föreställande Napoleon och The Adventure of Charles Augustus Milverton.

Just The Adventure of Charles Augustus Milverton är väl en av de bästa novellerna i samlingen. Holmes anlitas av en lady för att fungera som mellanhand mellan henne och den vedervärdige utpressaren som har fått ge namn åt novellen. Spänningen i novellen ligger i Holmes frustration över att inte kunna överlista honom och att han tvingas ta till inte speciellt ortodoxa metoder för att lösa fallet. Slutet är också särdeles tillfredsställande.

Andra favoriter är The Adventure of the Three Students; The Adventure of the Golden Pince-Nez; The Adventure of the Abbey Grange; samt The Adventure of the Second Stain. I den förstnämnda befinner sig Sherlock Holmes i en stor universitetsstad och blir ombedd att luska ut vilken av tre studenter som har fuskat på en kommande examination. Metodiken är i högform i denna novell och även om den inte är klassiskt spännande så är det ett tillfredsställande äventyr.

The Adventure of the Golden Pinz-Nez återvänder till mord när en professors assistent blir mördad. Kluriga vändningar och ett smått oväntat slut gör detta till en fröjd att läsa. I The Adventure of the Abbey Grange blir en adlig man mördad av inbrottstjuvar, bara det att något inte riktigt stämmer med den överlevande änkans berättelse. Snårigt värre och riktigt intressant hur Holmes kommer fram till lösningen. The Adventure of the Second Stain bjuder på dramatik när viktiga statspapper kommer på avvägar och Holmes måste hitta dem innan de säljs vidare för att avvärja att Storbritannien dras in i krig. Ett fartfyllt äventyr som håller läsaren i ett fast grepp.

The Return of Sherlock Holmes bjuder på tretton snåriga mysterier för vår detektiv att lösa där Arthur Conan Doyle verkligen är i högform.

Andra böcker i serien

A Study in Scarlet (recension)

The Sign of the Four (recension)

The Adventures of Sherlock Holmes (recension)

The Memoirs of Sherlock Holmes (recension)

The Return of Sherlock Holmes

 

The Hound of the Baskervilles (recension)

The Valley of Fear (recension)

His Last Bow (recension)

The Case-Book of Sherlock Holmes (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Return of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.