The Adventures of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle

Författare: Arthur Conan Doyle
Serie: Sherlock Holmes, #3
Förlag: Dorset Press (2009)
Antal sidor: 339 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Av det jag har läst gällande Sherlock Holmes är novellsamlingen The Adventures of Sherlock Holmes min solklara favorit. Så detta blev kär omläsning för min del. Själva samlingen består av tolv noveller och här får vi möta några av Arthur Conan Doyles mest minnesvärda karaktärer, såsom Irene Adler, och några av de mest minnesvärda mysterierna, såsom The Adventure of the Speckled Band och The Adventure of the Blue Carbuncle.

Jag brukar hävda att Doyle är en bättre novellförfattare än romanförfattare, och jag tycker att synnerligen The Adventures of Sherlock Holmes bevisar den tesen. Alla noveller är finurligt uppbyggda, innehåller precis lagom mängd information, men är nog så spännande. Att följa med Sherlock Holmes när han löser mysterier är ett sant nöje.

Hela novellsamlingen inleds med min favorit. A Scandal in Bohemia, där kungen av Böhmen söker Holmes hjälp för att få fatt i ett komprometterande fotografi. Eftersom denna novell innehåller Irene Adlers enda framträdande i kanon, så tycker jag väldigt mycket om den här novellen. Sedan är turerna roliga att följa i själva mysteriet.

En annan favorit är The Adventure of the Speckled Band, där en ung kvinna oroar sig för att hennes styvfar vill se henne mördad. Några år tidigare dog hennes syster en mystisk död och hennes sista ord var ”the speckled band.” Orden leder Holmes på många villospår innan han slutligen kommer den ödesdigra sanningen på spåren. Spänning på hög nivå.

The Adventure of the Blue Carbuncle är självklart en favorit. En dyrbar ädelsten återfinns i kråset på en gås och en troligtvis oskyldig man sitter häktad för dådet. Holmes jakt efter tjuven för honom kors och tvärs över London. Det här är en lite humoristisk novell, samtidigt som den bjuder på Holmes sedvanliga skarpsinnighet och spänning att förhindra att fel begås mot en oskyldig man.

Överlag är jag väldigt förtjust i bredden på novellerna i The Adventures of Sherlock Holmes. Vi växlar mellan det blodiga (The Adventure of the Engineer’s Thumb) och det komiska (The Red-Headed League), det kusliga (The Adventure of the Copper Beeches) och det sorgliga (Five Orange Pips). Det är inte bara mord som Holmes utreder, utan försvinnanden, utpressning, stöld och krångel kring identiteter. Holmes vinner inte alltid, även om han löser mysterierna. Det hela bjuder på en bra blandning.

Även om jag har en del kvar att utforska när det kommer till Sherlock Holmes, så förblir nog The Adventures of Sherlock Holmes en favorit. Varmt rekommenderad.

Andra böcker i serien

A Study in Scarlet (recension)

The Sign of the Four (recension)

The Adventures of Sherlock Holmes

 

The Memoirs of Sherlock Holmes (recension)

The Return of Sherlock Holmes (recension)

The Hound of the Baskervilles (recension)

The Valley of Fear (recension)

His Last Bow (recension)

The Case-Book of Sherlock Holmes (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på The Adventures of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle

 1. Marias bokhylla skriver:

  Åh, vilken vacker bok också!
  Jag har läst den som Feedbooksvariant på appen Aldiko, och tyckte också om dem. Gillar när Doyle har små korta snabba historier på ett annat sätt än jag gillar romanerna.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är en riktigt tjusig utgåva 🙂 Sidorna har guldkant, det finns ett gyllene snöre som bokmärke och den är allmänt drömmig.

   Överlag gillar jag Doyles noveller bättre än hans romaner, kan jag säga nu när jag har läst annat än Sherlock Holmes också.

 2. MissMagic skriver:

  Den där utgåvan är så fin! 😀

 3. Pingback: The Memoirs of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.